Är det gluten i Oatlys produkter?

Ingen av våra produkter är producerade från så kallad ren havre och de är därför inte glutenfria.

Havre i sin naturliga form är helt fritt från glutenproteiner, men havre kan bli nedsmutsat (kontaminerat) i skördetröskan, transporten med mera. Vi kan garantera att våra produkter innehåller mindre än 100ppm (mg/kg produkt) gluten från vete, råg och korn. Det kan jämföras med produkter som får märkas med "Mycket låg glutenhalt" som får innehålla max 100 ppm gluten. Vi garanterar samma gränsvärde för alla produkter i vårt sortiment.

I vårt amerikanska sortiment som säljs i USA används glutenfri, kanadensisk havre.

Kommentarer

 • Hej
  Har ni några planer på att sätta ut att det faktiskt, om än så lite, finns en risk för att få i sig gluten när man äter era produkter?
  Anledningen till frågan är att en av våra medarbetare frågat om det var gluten i maten och fick av kocken som lagat maten till svar att så var det inte då den var lagad på Oatly.
  Oscar
 • Hej Oscar!

  Förstår frågan (och dilemmat).

  Havre som sädesslag är ju helt glutenfritt men kan innehålla gluten på grund av andra sädesslag - från fälten, när havren skördas till exempel. Men eftersom våra produkter inte är gjorda på till exempel vete, så får vi enligt märkningsregler inte nämna innehåll av gluten på förpackningen utan det vi kan göra är att understryka havre som allergen. Så, lite klurigt det där!

  Bra att veta är att vi alltid säkerställer att gluteninnehållet är väldigt lågt, under 100ppm - det gäller alla våra produkter, men vi är såklart medvetna om att även en så låg glutenhalt kan innehålla problem för vissa.

  Hoppas detta svarade på din fråga. Hör av dig om något känns oklart!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.