Är det gluten i Oatlys produkter?

Ingen av våra produkter är producerade från så kallad ren havre och de är därför inte glutenfria.

Havre i sin naturliga form är helt fritt från glutenproteiner, men havre kan bli nedsmutsat (kontaminerat) i skördetröskan, transporten med mera. Vi kan garantera att våra produkter innehåller mindre än 100ppm (mg/kg produkt) gluten från vete, råg och korn. Det kan jämföras med produkter som får märkas med "Mycket låg glutenhalt" som får innehålla max 100 ppm gluten. Vi garanterar samma gränsvärde för alla produkter i vårt sortiment.

I vårt amerikanska sortiment som säljs i USA används glutenfri, kanadensisk havre.

Kommentarer

 • Hej! Vad är det som gör att ni inte anpassar Oatlys produkter till glutenintoleranta personer i Sverige? Jag vill gärna äta mindre animaliskt men blir begränsad av många produkter där man stoppat in vete i den vegetariska maten alternativt producerat den på ett sätt som gör att jag inte kan äta den eftersom jag är en av de som inte tål gluten. Varför gör ni inte som i Kanada där den görs glutenfri?
  Mvh
  Mia
  Mia
 • Hej Mia!

  Det är ett ganska vanligt önskemål och dessvärre har vi inte möjlighet idag att erbjuda glutenfritt. Det har med både tillgång och med själva råvaran att göra; vi har nämligen inte vad som krävs för att hantera glutenfritt i vår anläggning i Landskrona (i Kanada är det däremot en helt annan situation och glutenfri havre långt mer tillgänglig).

  Det är inte så att vi stoppat in vete i våra produkter, utan handlar om en kontaminering från andra sädesslag. Det hade varit toppen tycker vi om all havre som producerades hanterades separat från vete, korn och råg – från jord till bord – då skulle det finnas gott om glutenfri havre (och då hade den kanske inte heller legat så högt prismässigt). Än är det inte så, men vi kan ju hoppas att det kan bli så i förlängningen!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.