Är det gluten i Oatlys produkter?

Ingen av våra produkter är producerade från så kallad ren havre och de är därför inte glutenfria.

Havre i sin naturliga form är helt fritt från glutenproteiner, men havre kan bli nedsmutsat (kontaminerat) i skördetröskan, transporten med mera. Vi kan garantera att våra produkter innehåller mindre än 100ppm (mg/kg produkt) gluten från vete, råg och korn. Det kan jämföras med produkter som får märkas med "Mycket låg glutenhalt" som får innehålla max 100 ppm gluten. Vi garanterar samma gränsvärde för alla produkter i vårt sortiment.

I vårt amerikanska sortiment som säljs i USA används glutenfri, kanadensisk havre.

Kommentarer

 • Hej!
  Gillat er från början! Kort fråga. Vad gör ni av allt som blir över från pressningen. Måste bli massor kvar efter att ni har pressat ur havren?
  Jose Nunez
 • Hallå José!

  Och vi har gillat dig från början! För att citera 1992 års Wayne's World: "We are not worthy!"  Tack för ditt mejl. Det är ingen dum fråga egentligen och fast än frågan var kort kan svaret bli rätt långt beroende på hur mycket tid du vill spendera på att veta om detta ämnet.

  Kortfattat svar:

  Vi arbetar tillsammans med ett företag som tar emot alla resterna och säljer det vidare som grisfoder. Just nu är det den mest hållbara lösningen men vi är inte riktigt nöjda med det utan letar aktivt efter andra alternativ. I våra USA-anläggningar t.ex. går resterna som kompost till en svampodling och i Holland använder vi resterna som biogas.

  Vår ambition är att ta fram ätbara produkter då resterna innehåller väldigt mycket näring. Vi vill även bygga vår egen biogasanläggning vid fabriken i Landskrona.

  Det har varit en väldigt engagerad fråga i Storbritannien och här kan du läsa närmre om saken (dvs det längre svaret dock på engelska).

  Hoppas mitt svar var hjälpsamt.

  Havrekramar på 1,5 meters avstånd,

  Adrian

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.