Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är det gluten i Oatlys produkter?

Ingen av våra produkter är producerade från så kallad ren havre och de är därför inte glutenfria.

Havre i sin naturliga form är helt fritt från glutenproteiner, men havre kan bli nedsmutsat (kontaminerat) i skördetröskan, transporten med mera. Vi kan garantera att våra produkter innehåller mindre än 100ppm (mg/kg produkt) gluten från vete, råg och korn. Det kan jämföras med produkter som får märkas med "Mycket låg glutenhalt" som får innehålla max 100 ppm gluten. Vi garanterar samma gränsvärde för alla produkter i vårt sortiment.

I vårt amerikanska sortiment som säljs i USA används glutenfri, kanadensisk havre.

Kommentarer

 • Är glutenfria produkter något ni kommer börja producera mer av i framtiden?
  Jenny Björkholm
 • Hej Jenny!

  Det är ett populärt önskemål och vi hoppas verkligen kunna erbjuda det på sikt, men i dagsläget har vi tyvärr inte möjlighet att tillverka glutenfria produkter. Det har dels att göra med tillgången till ren havre i Sverige och att den är mycket dyrare än den havre vi använder idag, vilket även skulle göra priset på slutprodukten dyrare. För att kunna garantera en helt glutenfri produkt krävs också en särskild hantering av råvaran som vi inte har möjlighet att tillhandahålla i vår anläggning idag.

  Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna ha åtminstone någon glutenfri produkt i sortimentet. Jag tar vidare din önskan till våra produktutvecklare!

  Allt gott,
  Sofia
 • Även jag önskar att ert sortiment vore glutenfritt! 😀
  Lena
 • Hej,
  Jag skulle också gärna se en glutenfri havredryck.
  /Matilda
  Matilda
 • Hej Sofia,
  menar du att det inte skulle finnas tillräckligt med glutenfri havre i Sverige idag?
  Kan ni ge någon indikation på när ni tror detta med glutenfria produkter åtminstone delvis kommer att vara genomfört?

  Med vänlig hälsning, Christian 

  Christian Ravn-Holm
 • Hej Christian!

  Visst finns det glutenfri havre i Sverige, men den konventionella havren är en betydligt större gröda vilket också gör att prisbilden blir annorlunda. Det hade varit toppen om all havre som producerades hanterades separat från vete, korn och råg från jord till bord - då skulle det finnas gott om glutenfri havre och både utbudet och priset skulle bli betydligt bättre.

  Det är därför svårt att ge någon indikation på när i tiden detta skulle kunna ske, men vi bevakar ämnet och är väl medvetna om att det är en hög önskan hos många av våra konsumenter!

  Allt gott,
  Sofia
 • Hej, så om jag klarar av att göra havregrynsgröt på "traditionella" havregryn så borde jag klara av era produkter?
  Har inte allergi utan överkänslighet.
  Anna Sameby
 • Hej Anna!

  Om du tolererar vanlig havre så kan våra produkter säkert fungera - men eftersom det är så individuellt hur man förhåller sig till gluten rekommenderar vi alltid att man rådgör med sin läkare eller dietist innan man provar våra produkter.

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.