Kalciumfosfater

Hej!

Funderar på varför ni behöver lägga till kalciumfosfater i er mjölk? Forskningen visar att för mycket fosfater i oorganisk form tas upp mycket lättare i tarmen och hela 90-100% förs vidare i kroppen. Det här medför att fosfaterna då ansamlas i blodkärl där man har sett att det leder till problem med njurarna och ökade hjärtkärlsjukdomar.
Stora studier av njurfriska individer som följts under flera år har visat att högre fosfatvärden, även inom det referensområde som betraktas som normalt, inte bara innebär en ökad risk att drabbas av kronisk njursjukdom utan även ökar risken för åderförkalkning med stela kärl, benskörhet samt en för tidig död.

Mvh Daniel

Kommentarer

 • Hej Daniel,

  tack för din fråga!

  Ja, även om fosfor är viktigt för kroppen så stämmer det som du säger att för mycket absolut inte är hälsosamt. De primära fosfatkällorna (listade av Livsmedelsverket) är kött- och mejeriprodukter, bröd, frysta färdigrätter och halvfabrikat och med anledning av detta så publicerade EFSA (European Food Safety Authority) en rapport i ämnet för några år sedan som vi såklart tog del av eftersom vi är måna om att erbjuda så hälsosamma produkter som möjligt.

  Den kombination av kalcium vi använder och som funkar bäst till vår havredryck består till största del av kalciumkarbonat (med inblandning av kalciumfosfat; det vill säga dikalciumfosfat och trikalciumfosfat från malm) och det totala fosforinnehållet i våra havredrycker ligger ungefär på samma nivå som komjölk (vi deklararer det t ex här om du vill veta mer exakt! I vår havredryck som kan stå i rumstemperatur är fosforinnehållet ännu lägre, ca 45 mg/100 g, så den är ett bra alternativ om en har förhöjda fosforvärden).

  Som vanligt när det kommer till kost så är det helheten som räknas och när du äter våra produkter får du i dig fibrer och bra omättat fett - som bidrar till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet och gör gott för hjärtat till exempel!

  Hoppas detta svarade på din fråga och hör gärna av dig igen om du funderar på något mer kring detta.

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.