Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Besprutas havren i Oatlys produkter med rötslam och fosfor?

Hej!

Undrar om havren ni använder är besprutad med rötslam (för få bakterier pga monokultur) och även fosfor (som ju är ett stort miljömässigt problem då de förgiftar sjöar och dyl).

Har ni någon information om detta? Gäller det all havre?

Kommentarer

 • Hej Sanna, tack för din fråga!

  För produktionen i Sverige köper vi havren från Lantmännen inom deras koncept Natur+ och där används inte rötslam.

  Rötslam är annars tillåtet att använda i Sverige (Obs. som gödsling, ej som besprutning) förutsatt att det håller sig inom de lagkrav som finns. Användningen är omdiskuterad då förespråkarna menar att vi måste öka kretsloppet av fosfor till jorden eftersom fosfor är en ändlig resurs. Samtidigt hävdar kritikerna att andra gifter och tungmetaller riskerar att följa med.

  Under 2019 gick det inte att täcka Sveriges havrebehov enbart med havre från svenska bönder (på grund av torkan 2018) och cirka 20-25% av havren kom då istället från Finland. Där finns inte konceptet Natur+ och vi kan därför inte garantera att rötslam inte har använts som gödsel där. Vi gör kontinuerligt stickprover och analyser för att säkerställa att vi alltid ligger långt under de av SLV (livsmedelverket) satta riktvärdena när det kommer till spår av bekämpningsmedel och tungmetaller, för att du tryggt ska kunna använda våra produkter.

  Fosfor är ett grundämne som förekommer helt naturligt i naturen och därmed i de flesta livsmedel. Det är viktigt i kroppen och behövs vid bildning av skelett, tänder, är en buffert vid syra-bas balans och förekommer i alla celler. Allt jordbruk är dock, genom gödsling, en av de största källorna till näringsläckage/utsläpp av kväve och fosfor - och havreodlingen har såklart sin beskärda del i det. Det här är något vi måste reducera genom att till exempel balansera gödsling efter grödan behov och använda tvåstegsdiken, fånggrödor och kantzoner. Det är något som vi och andra företag måste göra tillsammans med lantbrukarna och exempel på detta är forskningsprojekten som vi genomför med SLU och några framåt-tänkande bönder. Läs gärna mer om det på Bonde söker bönder.

  En annan effektfull åtgärd är att vi alla ser över vår kost. Idag blir mer än 70% av den havre som odlas i Sverige djurfoder, något som betyder att vi måste odla mer men får ut mindre mat till människor samtidigt som näringsförlusterna i jordbruket blir större. Onödigt tycker vi.

  Hoppas det här var svar på dina frågor!

  Allt gott!
  Mårten
 • Hej igen!

  Har sett att ni ibland skriver "bönder från Mellansverige" och här skriver ni att ni köper havren från Lantmännen. Vilket är aktuellt i dagsläget?

  Bara nyfiken! Fortsätt göra ett grymt jobb!
  Milo
 • Hej!

  Tack för din nyfikna fråga och kul att du gillar det vi gör!

  Jo, Lantmännen fortsätter vara vår största havreleverantör och de i sin tur köper alltså havre som odlas mestadels av bönder i mellansverige - havre trivs bäst där, vad det verkar!

  Hoppas detta redde ut det hela.

  Ha det fint Milo!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.