Finns det palmolja i era produkter?

Palmolja förekommer endast i en tillsats (E472b) som vi använder i vår vaniljsås och i vår amerikanska glass. E472b är ett emulgeringsmedel som består av en vattenlöslig del (mjölksyra) och en fettlöslig del (mono- och diglycerider) som kommer från palmolja.

I USA används RSPO certifierad, hållbart producerad palmolja i tillsatsen men inte i Europa, där det istället används palmolja certifierad enligt Mass Balance. Vi hoppas att vår leverantör i Europa också ska kunna byta till segregerad palmolja.

Tidigare använde vi palmolja i de av våra produkter som kräver ett mättat, vegetabiliskt fett. Vi valde palmolja då det är det mest hållbara alternativet (förutsatt att oljan är hållbart producerad). Vi är mycket medvetna om den problematiska produktionen av palmolja och använde därför certifierad och spårbar palmolja. Det innebär att den producerats på ett sätt som inte innebär exploatering av människor och skövling av regnskog.

Vi ser kontinuerligt över våra ingredienser utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv och i maj 2016 kom en rapport från EFSA (EU:s myndighet för matsäkerhet) gällande oönskade ämnen som kan bildas vid raffinering av vegetabiliska oljor, varav de högsta halterna upptäcktes i palmolja (men även i palmolja varierar halterna mycket).

Livsmedelsverket bedömde risken att drabbas av hälsoeffekter som mycket liten men menade att vi ändå bör minska mängden vi utsätts för. Därför bytte vi successivt ut palmoljan till fullhärdad kokos- och rapsolja, i kombination med rapsolja. Härkan du läsa mer om fullhärdade fetter.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.