Förpackning

Hej! Tetrapack som  hela tiden måste produceras och återvinnas ligger inte i tiden och ger en bitter bismak till  era annars underbara produkter. Vi vill hejat inte köpa och slänga pappa och plast hela tiden. Vi vill köpa iKaffe, t ex, på pantbara glasflaskor.
Kan ni visa vägen för nya (nygamla) förpackningar? Tror ni skulle vinna stort på det?
Karolina Bråkenhielm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Karolina,

  tack för din input!

  Förstår tanken med pantbara glasflaskor att återanvända, men det är dessvärre inte det mest hållbara alternativet - även om en kanske kan tro det. Ett material definieras som "återvinningsbart" om infrastruktur (sortering och insamling) och återvinningsteknik finns på plats. Idag är ingen glasflaska tillverkad av 100% återvunnet material - vilket betyder att glasflaskor till stor del fortfarande är resurskrävande att tillverka.

  Vi har valt att titta på den totala klimatpåverkan av våra förpackningar och vet att Tetra Pak är de absolut bästa i detta avseende. Den viktigaste parametern som vi ser är att öka det förnybara materialet. Idag har vi 84% förnybart material totalt sett och vi arbetar intensivt med våra leverantörer för att öka detta till 100% på lång sikt!

  Om du är nyfiken finns det mer att läsa i vår hållbarhetsrapport (sida 43)!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej! Jag har tänkt precis samma sak, vi slänger många tetrapak från oatly varje vecka hemma hos oss, tänker också på frakt av allt vatten i produkten. Skulle det gå att sälja den koncentrerade havrebasen och låta konsumenten blanda själv med vatten?Tror många som köper oatly försöker leva mer miljövänligt och att en sådan produkt skulle uppskattas. Såklart kan man tillverka egen havremjölk av havregryn och olja men det är nog lite för jobbigt tycker nog de flesta.../Anna
  Anna
 • Hej Anna,

  Tack för du tagit dig tiden att skriva till oss!

  Som det ser ut nu har vi inga planer på ett koncentrat eller liknande då det i dagsläget inte är möjligt. Detta eftersom vår process kräver att vi tillsätter vatten redan i första steget (malningen av havrekornen). Men jag förstår absolut din tanke och det är absolut något som önskas då och då. Jag ser till att framföra även din önskan till vår innovationsavdelning!

  Vi vill absolut erbjuda en produkt som är det självklara valet när man tänker på klimatet och det är också en del av varför vi valt just de förpackningar vi har nu. Det kan vara intressant att veta att så som vår produkt ser ut idag sparar man 75% i CO2e utsläpp när man väljer vår havredryck istället för komjölk (vår icke kylda havredryck 1,5% jämfört med komjölk 1,5%), så man gör fortfarande klimatet en otrolig tjänst bara genom att välja havrebaserat!

  Har du fler frågor eller tankar så tveka inte för att skriva till oss igen!

  Allt gott,
  Christine
 • Hej, fantastiskt med så mycket lägre CO2-påverkan än mjölk. Jag tycker att mjölk sedan länge inte är ett alternativ av den anledningen. Sedan håller jag med om att Tetra Paks förpackningar är det miljösmartaste valet. Dock tycker jag att det är dags att ta nästa steg och det vore ju kanon om det går att slippa att transportera så mycket vatten i engångsförpackningar. Hoppas verkligen att er innovationsavdelning hittar en lösning. Vi hejar på er!
  Calle
 • Hej Calle,

  Tack för det och tack för din input!

  Skulle du ha något annat du vill dela med dig av eller om du har några frågor så tveka inte för att höra av dig till oss igen.

  Allt gott,
  Christine
 • Hej och tack för flera svar i tråden! Jag menar inte glasflaskor man slänger i glasåtervinningen med påföljden ständig nyproduktion av glasflaskor. Det jag menar är pantbara glasflaskor eller annat material (som kan diskas) och återanvändas. Jag vet att vi inte har infrastruktur för detta, men vem ska gå först? Och när? När ska man slippa höra att tetrapack är den enda vägen, men om den bara är halvbra?
  Karolina Bråkenhielm
 • Hej Karolina!

  Ja, det stämmer att om vi skulle använda oss av glasflaskor hade det krävt ett helt eget system med logistik, hantering, återanvändning och disk. Detta vore alltför resurskrävande och komplicerat för oss att tillhandahålla - och kanske inte heller det mest klimatsmarta. Det absolut primära för oss när det kommer till förpackningar är att reducera klimatpåverkan (där hela produktens livscykel ingår) och då ligger fokus på till exempel andel förnybara råvaror. Målet är en växtbaserad dryck i en växtbaserad förpackning - här ligger Tetra Pak i absoluta framkant!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej!

  Funderar på om inte ni kan ställa krav på Tetra Pak angående att återgå till den tidigare versionen av förpackning, som enbart var kartong och ej hade plastkorken?

  Jag tror tyvärr många konsumenter misslyckas med att skilja plastkorken från kartongen vid återvinning och därmed blir inte återvinningen optimal. För en som klarade sig mycket bra med att öppna pappen på kartongen känns plastkorken enbart som ett nerköp för miljön där uppsidan överhuvudtaget inte finns. 

  Vad har ni för tankar kring det?
  Emma
 • Hej Emma!

  Tack för att du tar dig tid att skriva till oss!

  Vi använder oss av korkar då det är nödvändigt att skaka vissa av våra produkter före varje användningstillfälle. Med kork blir det också lättare att återförsluta produkterna och ta dem med sig om en skulle behöva. Som det ser ut idag kommer vi därför att fortsätta använda korkar.

  På alla våra förpackningar, förutom våra kylda drycker, är korkarna gjorda av bioplast, vilket innebär att plasten är tillverkad av biologiskt framställda råvaror, som stärkelse eller vegetabiliska oljor, istället för råolja. Det finns inte något bioplastalternativ till våra kylda drycker just nu, men vi hoppas så klart att det är något vi kan använda oss av längre fram.

  Det är självklart bra att skruva av plastkorken och lämna den i plaståtervinningen men om korken, samt plastdelen som sitter fast i förpackningen, inte avlägsnas från kartongen är det så fiffigt att detta separeras bort från pappret i återvinningsprocessen. Det finns en liten film om hur detta går till här
  .

  Du är varmt välkommen att höra av dig om du har ytterligare tankar och funderingar!

  Allt gott,

  Amelie
 • Hej, jag undrar hur mycket av priset på en Oatly havre dryck står förpackningen för? Alltså av priset, hur många procent ingår för själva förpackningen?
  Lisa
 • Hej!
  Det var en gullig film om återvinning av Tetrapack - jag hoppas innerligt att den är sann...
  Men vad jag egentligen ville säga var att jag blev glad när jag öppnade en förpackning Oatly Creme fraiche - den gick så lätt att separera i metall, kartong och transparent plast! Har just tagit del av Svensk plaståtervinnings informationsfilm, där det framkommer att det är i stort sett omöjligt att återvinna färgad plast eller plast med klisteretiketter. Därför blev jag positivt överraskad av denna Oatlys hållbara förpackning!
  Helena
 • Hej Helena och Lisa!

  Helena: tack för feedback roligt att läsa.

  Lisa: vi håller på och försöker få fram infon, hoppas ha ett svar åt dig snart.
  Mårten
 • Hej Lisa, nu har jag ett svar! Det skiftar något från produkt till produkt men om vi tar Havredryck ekologisk som exempel så är förpackningen cirka 10% av vårt försäljningspris till kedjorna, så för dig som kund blir det något lägre procent eftersom butikerna lägger till lite för sin service och moms.

  Allt gott!
  Mårten
 • Läser om kinas regerings ägande i ert företag. Skrämmande.ta er ur detta så köper era produkter igen

  Engelie Wiksten
 • Hej Engelie! Vi har en egen tråd för den diskussionen, du får gärna läsa våra svar och vara med i diskussionen som finns under: Vilka är era ägare?

  Allt gott!
  Mårten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.