Gödningsmedel

Hej jag undrar hur havren gödslas, används konstgödsel eller från djur, eftersom ni i er reklam går till angrepp på mjölkbönder, antar jag att ingen som helst gödsel från nötkreatur används, kan ni bekräfta det? Havre är gott och nyttigt, men oatly känns inte så seriösa i sin marknadsföring.
Kristina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kristina,

  Tack för att du skriver till oss med dina frågor. Tråkigt att höra att du inte gillar vår marknadsföring. Vi hoppas såklart att vi alltid kan lyfta det som är bra och relevant med havredryck i vår marknadsföring!

  Eftersom vår havredryck har samma användningsområden som komjölk, så tycker vi att jämförelsen är relevant. Framför allt är vi väldigt stolta över att vi med hjälp av forskning lyckats ta fram en havredryck med unika hälsoegenskaper som produceras med betydligt lägre miljöpåverkan än komjölk. Samtidigt älskar vi våra bönder, och det är inte vår tanke att gå mot angrepp mot någon. Det är bara en fråga om att förändra hur produktionen ser ut så att den kan bli mer hållbar. Dagens animalieproduktion är väldigt resursintensiv och med stor negativ klimatpåverkan. Vi tycker att biologisk mångfald och odlingslandskap är viktigt att bevara samtidigt som vi övertygade om att vi måste hitta nya former för hur vi gör detta – men det sker tyvärr inte över en natt och vi behöver beslutsfattare med oss. Det behövs politiska styrmedel för att jordbruket ska kunna utvecklas och ställa om.

  Angående din fråga om gödningsmedel så följer våra leverantörer de regler som finns för ekologisk/konventionell odling. Idag är konstgödsel inte tillåtet för ekologiska grödor. Istället kan ekologiska bönder använda stallgödsel eller benmjöl, som såklart skulle kunna komma från nötkreatur, eftersom KRAV strävar efter ett kretsloppsbaserat jordbruk där merparten av näringen åter ska till jorden. För att kunna undvika användandet av benmjöl i ekologisk odling måste vi ha ett annat gödslingssystem som inte är beroende av det animaliebaserade jordbrukssystemet. Vi behöver en omställning till en mer växtbaserad livsmedelsproduktion och konsumtion. Vi vill förenkla detta skifte genom att erbjuda havrebaserade produkter. Utöver detta så måste även andra metoder, som till exempel gröngödsling, utvecklas och användas i större utsträckning än idag. Vi är delaktiga i ett forskningsprojekt tillsammans med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och Jannelunds gård där bland annat gröngödsling testas- men även många andra faktorer som vi tycker är viktiga för klimatets skull.
  Det är dock viktigt att komma ihåg att vad som finns i jordmånen inte påverkar själva slutprodukten. Samtliga varor i vårt sortiment (inklusive våra ekologiska) är 100% veganska. Det finns inte minsta spår av animalier i dem och de uppfyller alla kriterier för veganmärkning.

  Hör gärna av dig ifall du har fler frågor!

  Allt gott och trevlig helg,
  Rebecca
 • Låt oss leka med tanken att alla slutar konsumera produkter från nöt helt (smör, grädde, läder, smörjmedel, gödsel, etc), vad händer då med jordbruket?

  Hur tänker ni er att man kan gödsla utan animaliska eller kemiska produkter, föra att få tillräckligt bra avkastning på skörden så att det finns tillräckligt med havre och övrigt spannmål för att göra alla viktiga produkter, som kornmalt till ölet och whiskeyn, och så lite havre till eran såkallade dryck?

  Patrik
 • Hej Patrik,

  Tack för din fråga!

  Ja men precis, du har en poäng. Som nämnt i tidigare meddelande handlar det om en omställning som kräver att vi utvecklar andra gödslingsmetoder så som gröngödsling. Vi är delaktiga i ett forskningsprojekt tillsammans med SLU och Jannelunds gård för att utreda framtida möjligheter och faktorer som är viktiga för klimatet.

  Hör gärna av dig vid fler frågor och funderingar!

  Allt gott,
  Rebecca

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.