Till senaste kommentaren

Hur rättfärdigar Oatly att acceptera investering av "Chinese resources"?

Först och främst så ber jag om ursäkt till ni stackare som behöver försöka svara så diplomatiskt ni kan, ni borde få löneförhöjning.

Men jag undrar hur de på toppen kan ta emot pengar från den statligt ägda firman "Chinese resources". Det vill säga samma stat som nu begår folkmord på Uigurer. Ni kan snacka om hållbarhet hur mycket som helst men när ni väljer att ta emot pengar från vår tids Nazi Tyskland har ni ingen rätt att ta plats i den kamp om hållbarhet som äger rum idag.


Kommentarer

 • Hej Noah! Du behöver inte be om ursäkt, vi som svarar här gör ju det för att vi gillar att prata med er som hör av sig och vill diskutera allt från ingredienser till stora samhällsfrågor.

  Med risk för att bli lite skoluppsats så kommer här en kort bakgrund och om du inte är intresserad av den utan hellre vill gå direkt till svaret så skippa bara det här stycket. Du har helt rätt i att vi 2015 fick nya delägare i form av China Resources. Vår då största delägare sålde merparten av sina andelar till ett så kallat joint venture mellan China Resources och ett belgiskt företag. Detta joint venture innebär att de två företagen skapade ett nytt gemensamt bolag där ingen av parterna kan ta ett beslut utan att den andra är med på det. Det är alltså det företaget som har investerat i vår idé om en hållbar livsmedelsindustri och vi blev superlyckliga när de gjorde det. Vi ville ju komma ut i världen eftersom vår hållbarhetsmission behöver vara global för att ge någon riktig effekt. Tack vare dem kunde vi komma in på marknader som till exempel USA och Kina. Två länder (men inte de enda) som enligt oss kan behöva fler företag som drivs utifrån ett hållbarhetstänk.

  Mycket bra har hänt i världen utanför vår egen havrebubbla sedan 2015, men också många dåliga saker och frågan som lätt dyker upp är, hur gör vi världen bättre? Vi försökte tidigt ställa oss och svara på liknande frågor och något förenklat så gick tankarna så här:
  kan vi som havrebaserat livsmedelsföretag från lilla Skåne rätta alla fel i världen? Nej.
  Kan vi ens rätta till ett världsproblem? Nej.
  Kan vi vara en del av att göra världen bättre? Absolut.
  Okej, kan vi göra stor skillnad på alla områden? Nej, inte realistsiskt.
  Kan vi göra stor skillnad på något område? Ja kanske, om vi väljer ett och fokuserar på det.
  Vilket område ska vi välja, det finns ju så många saker som behöver bli bättre?
  Vilket är den mest akuta utmaningen världen står inför? Svår fråga men fattigdom och hunger, tillgång till rent vatten, klimatet.
  Okej vilken av dessa tre gigantiska frågor kan vi driva fram förändring inom genom att samtidigt förbättra oss själva och leda genom att göra och inte bara prata? Definitivt klimatet, livsmedelsindustrin är en stor del av problemet där och vi är en del av livsmedelsindustrin.

  Och det är där vi är, vi gick från att vara ett litet livsmedelsföretag till att bli ett större havrebaserat hållbarhetsföretag. Det betyder inte att vi inte bryr oss om andra saker, det betyder bara att vår fokus är på hållbarhet där vi kan vara med och driva fram en verklig förändring till det bättre. Det är inget vi känner att vi behöver rättfärdiga och när det kommer till kampen för en mer hållbar värld så har vi inte råd att stänga ute någon, hela världen måste med.

  Tack för att du hörde av dig och ledsen för att svar dröjde.
  Mårten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.