Till senaste kommentaren

Hur rättfärdigar Oatly att acceptera investering av "Chinese resources"?

Först och främst så ber jag om ursäkt till ni stackare som behöver försöka svara så diplomatiskt ni kan, ni borde få löneförhöjning.

Men jag undrar hur de på toppen kan ta emot pengar från den statligt ägda firman "Chinese resources". Det vill säga samma stat som nu begår folkmord på Uigurer. Ni kan snacka om hållbarhet hur mycket som helst men när ni väljer att ta emot pengar från vår tids Nazi Tyskland har ni ingen rätt att ta plats i den kamp om hållbarhet som äger rum idag.


Kommentarer

 • Hej Noah! Du behöver inte be om ursäkt, vi som svarar här gör ju det för att vi gillar att prata med er som hör av sig och vill diskutera allt från ingredienser till stora samhällsfrågor.

  Med risk för att bli lite skoluppsats så kommer här en kort bakgrund och om du inte är intresserad av den utan hellre vill gå direkt till svaret så skippa bara det här stycket. Du har helt rätt i att vi 2015 fick nya delägare i form av China Resources. Vår då största delägare sålde merparten av sina andelar till ett så kallat joint venture mellan China Resources och ett belgiskt företag. Detta joint venture innebär att de två företagen skapade ett nytt gemensamt bolag där ingen av parterna kan ta ett beslut utan att den andra är med på det. Det är alltså det företaget som har investerat i vår idé om en hållbar livsmedelsindustri och vi blev superlyckliga när de gjorde det. Vi ville ju komma ut i världen eftersom vår hållbarhetsmission behöver vara global för att ge någon riktig effekt. Tack vare dem kunde vi komma in på marknader som till exempel USA och Kina. Två länder (men inte de enda) som enligt oss kan behöva fler företag som drivs utifrån ett hållbarhetstänk.

  Mycket bra har hänt i världen utanför vår egen havrebubbla sedan 2015, men också många dåliga saker och frågan som lätt dyker upp är, hur gör vi världen bättre? Vi försökte tidigt ställa oss och svara på liknande frågor och något förenklat så gick tankarna så här:
  kan vi som havrebaserat livsmedelsföretag från lilla Skåne rätta alla fel i världen? Nej.
  Kan vi ens rätta till ett världsproblem? Nej.
  Kan vi vara en del av att göra världen bättre? Absolut.
  Okej, kan vi göra stor skillnad på alla områden? Nej, inte realistsiskt.
  Kan vi göra stor skillnad på något område? Ja kanske, om vi väljer ett och fokuserar på det.
  Vilket område ska vi välja, det finns ju så många saker som behöver bli bättre?
  Vilket är den mest akuta utmaningen världen står inför? Svår fråga men fattigdom och hunger, tillgång till rent vatten, klimatet.
  Okej vilken av dessa tre gigantiska frågor kan vi driva fram förändring inom genom att samtidigt förbättra oss själva och leda genom att göra och inte bara prata? Definitivt klimatet, livsmedelsindustrin är en stor del av problemet där och vi är en del av livsmedelsindustrin.

  Och det är där vi är, vi gick från att vara ett litet livsmedelsföretag till att bli ett större havrebaserat hållbarhetsföretag. Det betyder inte att vi inte bryr oss om andra saker, det betyder bara att vår fokus är på hållbarhet där vi kan vara med och driva fram en verklig förändring till det bättre. Det är inget vi känner att vi behöver rättfärdiga och när det kommer till kampen för en mer hållbar värld så har vi inte råd att stänga ute någon, hela världen måste med.

  Tack för att du hörde av dig och ledsen för att svar dröjde.
  Mårten
 • Förlåt Oatly, men ni svarar väl egentligen inte alls på frågan Noah ställde. Ni vill syssla med globala hållbarhetsfrågor, hur mer exakt går det tycker ni, tillsammans med dessa bolag som kritiserats för att ej direkt syssla med mänskliga rättigheter? Finns det inga andra storföretag ni kan få pengar av, som har hållbarhetstänkandet som drivkraft? Är planen att samarbeta med två onda företag för att få dem att bli bättre på sikt eller hur mer exakt jobbar ni med hållbarheten egentligen? Varför samarbetar ni och tar emot pengar från Chinese Resources, undrar Noa, det vill säga samma stat som nu begår folkmord på Uigurer?! Är ert svar: för att ni gillar att syssla med hållbarhetsfrågor? Börjar ju i ärlighetens namn bli aningen svårt att försvara er när Arla-frälsta mjölkfanatiker kritiserar ens veganism som då verkar vara synonym med Oatly som har blod på sina händer. Ni har ju faktiskt det, kan ni förklara lite mer och bättre varför det förhåller sig så, för jag hänger inte med... jag fattar lika lite nu som innan jag gick in på er hemsida för att försöka finna information kring era amerikanska & kinesiska samarbetsparners... kan ni enkelt, sakligt och ärligt berätta varför ni inte avbryter samarbetet med dessa bolag/företag och försöker byta samarbetspartners? Finns det verkligen inga andra som kan stödja ert hållbarhetsarbete, som INTE sysslar med folkmord och skövling av Amazonas regnskog? Ni kan ju inte bara säga att ni har en mission om att arbeta globalt med hållbarhet, det rimmar ju minst sagt illa med vad era samarbetspartners sysslar med och står för, eller har de ändrat sig nu tack vare er inverkan? Är det DET som är en del av er mission och långsiktiga plan, att ändra deras människosyn etc? Vore himla tacksam om ni kunde förklara allt för mig, för som det är nu kan jag inte säga att jag tveklöst köper era produkter utan vidare, jag väljer nog faktiskt hellre havrebaserade produkter från ett annat företag... vilket är synd då er grundidé är kanon!
  Mvh Ann
  Ann
 • Hej Ann, tack för att du skriver till oss med dina funderingar, vi ska se om vi kan förtydliga mer.

  Exakt så här jobbar vi med globala hållbarhetsfrågor. Varje gång någon väljer våra produkter framför en mejeriprodukt så bidrar de till betydligt lägre Co2e utsläpp, ca 70-80 % lägre beroende på var i världen och vilken produkt det handlar om. Till exempel så uppfann Sofia och hennes team iKaffe som sedan har kopierats av företag runt om i världen så att folk väljer växtbaserat i kaffet i fler länder än där vi ens finns nu för tiden. Det har gjort stor skillnad för planeten och det hade inte hänt om vi inte hade sett behovet av en mer hållbar och uppgraderad kaffeupplevelse. Utöver det så driver vi opinionsbildning kring frågor som handlar om livsmedelsproduktion och konsumtion i alla länder där vi finns. I Kina till exempel lanserade vi inte bara vår produkt, utan en helt ny kategori i livsmedelsbutikerna som gjorde att fler fick upp ögonen för mer en mer hållbar och hälsosam konsumtion där, något vi tycker behövs i det land där kött- och mejerikonsumtionen ökar mest. Vi är såklart inte nöjda där utan jobbar hela tiden med att förbättra allt som har med vår egen produktionskedja att göra, som att hitta bättre lösningar för odling, köpa eldrivna lastbilar för vår transport, utveckla hållbarheten på våra fabriker (visste du att vi nu har fått ner vattenkonsumtionen på våra produkter till ett snitt på 4,3 liter per produkt i våra egna fabriker. Googla hur många liter det går åt att tillverka mejeriprodukter så förstår du snabbt att det finns många liter att spara på att välja våra produkter), samt uppmuntra våra leverantörer till att göra samma sak och efterlysa mer hållbara lösningar i länderna där vi har vår produktion, utnyttjar vår konsumentmakt helt enkelt. Allt det vi beskriver här ovan är något av vår affärsidé, den idén har vi sålt till både företag och privatpersoner så att så många som möjligt ska välja hållbara och växtbaserade produkter och företag framför sämre alternativ. Det är den här idén vi har gått med till olika företag sedan 90-talet och många har trott på den och stöttat den, idag fler än någonsin eftersom vi nyligen blev noterade på Nasdaq.

  Om någon till vardags äter kött och dricker mjölk men väljer iKaffe till kaffet, så dömer inte vi den personen för kött- och mejeriproduktionen, utan hyllar framsteget på kaffefronten med förhoppningen att fler framsteg snart följer. Självklart tycker vi det är fantastiskt med alla de som redan idag har tagit steget till att leva 100% växtbaserat och hyllar dem med. Samma sak med företagen vi samarbetar med.

  Visst finns det storföretag och investerare som bara investerar i hållbara och gröna företag, de utgör tyvärr bara en bråkdel av de ca 4000 miljarder dollar som cirkulerar i världen som riskkapital. Vårt mål är att alla som ägnar sig åt att investera ska lägga pengarna på hållbara lösningar och företag.

  Planen med alla våra samarbeten är fortfarande att hela världen, alla människor, alla länder och alla företag ska göra medvetna val och välja växtbaserat och hållbart framför andra alternativ. Vårt sätt att driva på det är att vara ett lättillgängligt och bättre val – för alla.

  China Resources är inte en stat, de är ett företag. Företaget ägs till störst del av kinesiska staten, Industrifonden är ett svenskt företag som ägs av svenska staten men ingen tror att Industrifonden är Sverige. Samarbetet var framförallt väldigt bra för vår del när vi skulle lanseras i Kina och sprida vår idé om en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion där.

  Det som är skönt för oss som arbetar med att bara göra växtbaserade produkter är just att vi slipper blod på händerna. Både FN och frivilligorganisationer har under flera år satt press på företag att sluta investera i sådant som förstör planeten och börja investera i sådan som är bra för planeten. Vi tycker det är bra när stora investeringsbolag väljer just att investera i hållbara och växtbaserade företag som arbetar för en bättre planet.

  Skövlingen av Amazonas sker till stor del för att ge plats åt boskap och odla djurfoder (du kan verifiera det här påstående ganska enkelt genom att googla vilka företag som mest förstör regnskogen), vi försöker motarbeta skövlingen genom att få så många som möjligt att göra uppgraderingen till en växtbaserad livsstil. Vad vi vet så samarbetar vi inte med något företag eller person som begår folkmord.
  Vår mission och långsiktiga plan är att verka för en hållbar och växtbaserad livsmedelsproduktion och konsumtion i hela världen genom att göra det enkelt för människor att äta och dricka gott och nyttigt utan att slösa på jorden resurser. Vi jobbar för det varje dag i alla länder där vi finns.
  Mårten
 • Spännande att oatly står för black lives matter men när det väl handlar om muslimer så är det inte lika viktigt? Hmmmmmmmmmm
  Noah
 • Hej Noah, det var länge sedan. När det kommer till BLM så handlade det om en rörelse där vi kunde bidra genom att se över vår egen organisation och bättra oss. På det viset blev det också lätt att yttra sig i frågan eftersom vi mest pratar om saker där vi kan bidra till en förändring, annars blir det mest tomma ord gjorda på grund av grupptrycket. Det är också så att just livsmedel spelar en roll i USA's jämställdhetsrörelse, där det är svårare att hitta bra mat i fattiga områden. Black Lives Matter smög in i vår mission på ett helt annat sätt än vad många andra frågor gör. Muslimer är lika viktiga för oss som någon annan. Ha det fint.
  Mårten
 • Holy shit jag hoppas dom betalar dig väl. För den mentala gymnastiken för att försöka förklara hur Black lives matter är viktigt men kinesiska muslimer är what ever. Det är nästintill satir att läsa detta. Jag hoppas med hela mitt hjärta att du som individ förstår dubbelmoralen här. Jag hoppas du får tillräckligt för betalt för att försöka rättfärdiga folkmord genom att säga "amen det finns inget vi kan göra än att ta emot pengar av en stat som begår folkmord." jag hoppas oatly går med förluster framöver. Men jag hoppas du som anställd kan hitta en jobb som kan ge dig bra betalt utan att du ska behöva låtsas som att detta är helt normalt.

  Ha det bra Mårten hälsa din chef att han kan dra åt helvete 😀
  Noah
 • Hejsan Mårten! Tack för svar, jag tror jag förstår lite mer nu, hur er mission ter sig. Är själv vegan och gillar verkligen era produkter, men en del frågetecken har onekligen behövt rätas ut sedan ni blev uppköpta. Har absolut förstått lite mer nu, blir dock inte klok fullt ut av svaret, det är lite som att ni börjat samarbeta med Arla i hopp om att de ska ställa om i takt med att fler väljer era växtbaserade produkter... blir ju märkligt samtidigt som det kanske kan vara vettigt i det långa loppet... jaja, jag hoppas och tror ert arbete lönar sig för djur och klimat! Ni gör förbannat god salted caramel-glass för övrigt! 😃 Den tackar jag för!
  Ann
 • En sak till: Ber om ursäkt, vad gäller folkmordsbiten där, jag läste helt sonika vad Noah skrivit i sin inledande fråga och då jag vet för lite om Kinas företag tänkte jag att det säkert stämde. Var det kommer ifrån får Noa förklara i så fall. Vore ju illa om ni samarbetade med ett företag som ägnar sig åt folkmord menar jag. Trevlig sommar!
  Mvh Ann
  Ann
 • Hej Ann! Skönt om det blev tydligare, blev ju väldigt långt svar och det är inte alltid bra för klarheten. Visst hade det kunnat vara en bra idé att samarbeta med ett mejeriföretag för att få dem att ställa om? Och vi hade alrdig låtit det påverka vår egen växtbaserade inställning. Nu har vi inte gjort det men däremot ser vi att många mejeriföretag har börjat producera havredrycker, det tror vi är för att de har insett att växtbaserat är framtiden och har börjat lägga en grund för att kunna följa med in i den. Hoppfullt, tycker vi. Och du behöver verkligen inte be om ursäkt, du läste något och ville få en förklaring, det är väl ett väldigt sunt beteende!

  Ha det fint och tveka inte att kontakta oss igen om det är något.


  Mårten
 • Hej Noah, du får nog läsa svaren igen, för jag skrev faktiskt inget av det du tolkar in. Vi hörs!
  Mårten
 • Att jämföra Sveriges ägda företag med Kina är att argumentera i Bad faith. Av dom topp 500 företagen i Kina så ägs 370 stycken av staten. Många av de företagen är kommerciella och är instrument både ekonomiskt men också maktvis för staten. Många av företagen ägs av politiker i kinesiska staten som direkt kan utöva sin politiska makt via dom. Sen kan man tycka det är viss skillnad från svenska statens investeringsfirma som investerar i Sverige och den kinesiska firman majoritetsägd av ett land med många brister i mänskliga rättigheter. En är skyldig för att bryta mot mänskliga rättigheter tex tianamen och uigurer. Den andra är skyldig till dåligt väder.


  Om ni var ägda delvis av ett statligt företag i nazityskland hade det ändå varit lugnt eftersom: sVeRiGe HaR oCkSå StAtLiGa fÖrEtAg
  Noah
 • En annan sak att tänka på runt just kinesiska företag är att bla EU har redan blockerat kinesiska statligt ägda företag från att investera statligt i andra länder. Då är det kanske så att det inte bara är ett oskyldigt halv-statligt ägt företag utan även ett instrument för politisk makt?

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-27/eu-threatens-fines-and-merger-bans-for-chinese-state-firms


  Återigen fult att försöka jämföra Sverige och Kina vi vet mycket väl om Kinas blodiga historia bara inom de senaste 100 åren. Att handla från oatly är att delvis ge pengar till kinesiska staten. Sen är ett miljöarbete en massiv bonus men jag köper själv hellre från företag som är lika miljövänliga men som inte ger pengar till en diktatur. Ber om ursäkt ifall jag verkar otrevlig mot dig Mårten men du förstår hur frustrerande det är när någon försöker påstå att Kina är en oskyldig spelare i dagens politiska samhälle.
  Noah
 • Hej Noah, det var ingen jämförelse mellan Sverige och Kina som länder, utan bara ett sätt att försöka förtydliga att ett företag och ett land är inte samma sak. Vi har alltid följt Sveriges regerings rekommendationer i handel med och i andra länder och fortsätter att göra det. Att köpa våra produkter är att stötta vårt globala arbete för en växtbaserad och hållbar livsmedelsindustri och det arbetet vill vi driva i såväl Sverige som USA och Kina + resten av världen.

  Oatly består av ett gäng människor och precis som alla andra läser vi i tidningarna om de problem som finns i världen. Vår fokus på en växtbaserad och hållbar livsmedelsindustri ska inte betraktas som en förnekelse av de andra problemen som existerar. För oss handlar det om att fokusera på det område där vi verkligen kan skapa en positiv förändring. Som ett havrebaserat livsmedelsföretag är det tydligt att det är inom livsmedelsproduktion och konsumtion vi kan göra störst sådan.

  Du behöver inte be om ursäkt, tycker inte du var otrevlig, mer passionerad och det är ett personlighetsdrag som respekteras.
  Mårten
 • Ok Mårten vi får agree to disagree. Jag respekterar absolut erat miljöarbete och hoppas det fortsätter framåt. Tyvärr vet jag inte om det är värt att stötta Kina ekonomiskt för att bättra miljön. Hoppas du får ha en fortsatt bra dag. Så håller vi tummarna att de kanske cashar ut snart 😉
  Noah
 • Okej Noah, jag uppskattade pratstunden och hör av dig igen om du vill prata vidare (om det här eller något annat). Hoppas du får en fin dag också!
  Mårten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.