Till senaste kommentaren

Hur ser ni på att ni är en av finalisterna i Årets Matbluff?

Vi tycker det är jättebra att livsmedel granskas och att konsumenter får möjlighet att engagera sig. Om Årets matbluff kan bidra till att öka transparensen i branschen och att konsumenter tar mer välinformerade beslut, så är det toppen!

Däremot tycker vi inte att vi vore en värdig vinnare av priset eftersom vi aldrig har sagt att Havregurt är en yoghurt, eller att den innehåller levande bakteriekultur. Om någon ändå uppfattat att det är så ber vi så hemskt mycket om ursäkt. Vi är måna om att ta fram goda och hållbara produkter och är alltid transparenta med vad de innehåller. Därför deklarerar vi att vår Havregurt innehåller syrningskultur.

Havregurt är en helt egen produkt som har liknande användningsområden som yoghurt, vilket vi vet underlättar för alla de människor som av olika skäl vill undvika animaliebaserade mejeriprodukter.

Kommentarer

 • Men helt ärligt, varför skulle ni deklarera att havren blivit syrad ("syrad havrebas"), om det inte vore för att få det att framstå som att det faktiskt skulle kunna vara levande bakteriekultur inuti? Särskilt då ni utelämnar att skriva att den är pastöriserad.

  Vidare skriver ni i produktinformationen att ni även hade kunnat kalla den "fermenterad havrebas", vilket ytterligare spär på indikationen om att produkten skulle innehålla levande bakterier.

  Visserligen har jag själv lärt mig att man alltid ska kolla efter ordet "opastöriserad" eller "levande bakteriekultur", exempelvis när man kollar bland surkålen eller liknande, men det är inte alla som känner till detta.

  Jag tror faktiskt att ni mycket väl varit medvetna om vad era ordval och beskrivningar har genererat för uppfattning bland folk, men jag dömer er inte ni bedriver en business och jag förstår det. Däremot att påstå att det inte alls varit er avsikt eller att ni är ovetandes att någon skulle kunna tolkat det så, det köper jag inte.

  Vänligen
  s
 • Hej och tack för din feedback!

  Tråkigt att du upplever att vi valt att vara otydliga, det är verkligen inte vår avsikt. Tvärtom är vi måna om att vara transparenta med vad våra produkter innehåller och har aldrig har påstått att Havregurt är en yoghurt, eller att Havregurt innehåller levande bakteriekultur. Syrningskulturen är tillsatt för att få till en syrlig smak.

  Vi värmebehandlar alla våra produkter och planerar inte att tillsätta bakteriekultur i efterhand. Viktigt att vara medveten om, är att den svenska och europeiska livsmedelslagstiftningen inte tillåter några hälsopåståenden om att levande bakteriekulturer har några hälsoeffekter. EFSA (European Food Safety Authority) har gjort bedömningen att det inte finns övertygande stöd i forskningen för att levande bakteriekulturer i livsmedel har någon effekt på sammansättningen av tarmfloran hos friska vuxna personer.

  För oss är det viktigt att konsumenter kan ta välinformerade beslut och vi är därför transparenta på vår webbplats med information om innehåll, ursprung och vad som är bra eller mindre bra med varje produkt. Med det sagt, så tar vi absolut det du säger till oss och hoppas vi kan bli ännu tydligare!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hur bemöter ni påståendet att enda anledningen att det står skrivet på kylvara på förpackningen är för att den ska samplaceras med vanlig yoghurt? Klarar sig havregurt i rumstemperatur?
  Jonas Eriksson
 • Hej Jonas!

  Vår Havregurt ska alltid förvaras i kylskåp och är alltså inte gjord för att kunna stå i rumstemperatur. Förvaring i rumstemperatur skulle påverka produktens smak och konsistens negativt.

  Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar!

  Allt gott,
  Sofia
 • Får man ändå önska en  havregurt som innehåller levande bakteriekultur? 😀
  Maria
 • Hej Maria,

  såklart får en önska det!

  Vi lägger till Havregurt med levande bakteriekultur på vår önskelista så får vi se vad framtiden har att ge.

  Allt gott,
  Åsa
 • Jag önskar också levande bakteriekultur, helst i alla era yoghurtprodukter!
  Ida
 • Hej Ida!

  Tack för att du hör av dig till oss med ditt önskemål! Jag kommer att framföra detta.

  Allt gott,
  Amelie
 • Jag är en av de som trodde att er havregurt innehåller levande bakteriekultur. Tänkte byta ut havremjölken mot havregurt i mina smoothies just för att det ska finnas hälsofördelar med probiotika, men efter att ha råkat hitta denna tråden när jag sökte efter om havregurt kan förvaras i rumstemperatur får jag nog tyvärr tänka om.
  Magnus
 • Hejsan Magnus,

  Tusen tack för att du tar dig tid att skriva till oss!

  Till att börja med hoppas jag att du hittade svaret att våra Havregurtar alltid ska förvaras i kylskåp!?

  Sedan vill jag tillägga att vi har blivit medvetna om att många efterfrågar levande goda bakterier i sina livsmedel. Vi vill vara tydliga och transparenta med vad våra produkter innehåller och som exempel på det har vi just nu en kampanj med vår Turkiska Havregurt där vi trycker på att den är en "Turk-ish No-gurt - Växtbaserad havregurt från Landskrona med ingen som helst levande bakteriekultur".

  Jag lovar att vidarebefordra ditt önskemål om probiotiska ingredienser till vårt Produktutvecklingsteam så får vi se vad framtiden kan komma med. Medans vi väntar hoppas jag att hälso- och miljöfördelarna med våra produkter kan berättiga Havreprodukter i dina smoothies även fortsättningsvis.

  Härliga Havrehälsningar,
  Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.