Till senaste kommentaren

Varför står det inte information om betaglukaner på era förpackningar?

Varför står det inte längre ett ord om betaglukan på förpackningarna? Tidigare har ni ju varit så stolta för detta.

Vänliga hälsningar

Monica Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Monica!

  Vi är fortfarande stolta över våra betaglukaner. För att kunna deklarera en ingrediens som är kopplad till ett hälsopåstående* måste man samtidigt informera om hälsofördelarna och skriva: *Betaglukaner är bra för hjärtat. Som en del i en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil bidrar de till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet då du konsumerar minst 3 gram betaglukaner om dagen (3 glas à 250 ml).

  Den texten blev lite för lång att ha med på paketen så nu skriver vi det på hemsidan istället, som längst ner här till exempel. Så de är borta från utsidan av paketet men kvar i den goda drycken inuti.

  Hoppas du får en fin dag!
  Mårten
 • Ni borde väl ändå kunna ange innehåll betaglukan per 100 gram under näringsvärde likaväl som ni anger kalcium, vitaminer, fibrer mm. Där skriver ni ju inte varför det är bra att äta fibrer, kalcium och D-vitamin till exempel.
  Monica Andersson
  Monica
 • Hej Monica!
  Vad som får stå med under näringsvärde är väldigt reglerat. Betaglukaner är lösliga fibrer så de ingår i deklarationen av fiber men för att lyfta ut dem som en egen kategori hade de behövt finnas i större mängd än vad de gör (och ha ett rekommenderat dagligt intag). Alternativet är att deklarera dem utanför näringsvärde men då tillsammans med texten som jag skrev ovan.

  Allt gott!
  Mårten
 • Hej igen
  Under tiden jag väntade på svar sökte jag på livsmedelsverket (som jag anser vara den i särklass mest seriösa hemsidan) mer info om betaglukaner och hittade detta: "Däremot kommer betaglukaner som är i vätska under en längre tid, t ex i degvätska eller i drycker, delvis brytas ner vilket påverkar den kolesterolsänkande förmågan negativt". Med tanke på detta var r det ju en väldans tur att ni plockat bort det från förpackningen.
  Monica
  Monica
 • Hej Monica!
  Vi har en produktionsmetod för att bibehålla de lösliga fibrerna (betaglukanerna) naturligt i slutprodukten. Vår havredryck uppfyller villkoren för ett hälsopåstående och innehåller minst 1 g betaglukan/250 ml dryck. Så 3 glas om dagen tillsammans med en balanserad kost och hälsosam livsstil för önskad effekt.

  Allt gott!
  Mårten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.