Naturligt eller inte naturligt socker?

Uttrycket ”naturliga sockerarter från havre” som vi (och andra svenska havredryckstillverkare) deklarerar på vår havredryck har blivit ifrågasatt och anmält till Miljöförvaltningen. De har nu beslutat att uttrycket kan vara vilseledande eftersom sockerarterna inte kan betraktas komma naturligt från havre, utifrån Livsmedelsverkets definition av ordet naturlig. Vi håller inte med, och har överklagat beslutet. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi möter kring vårt socker.

Hur är det med sockerinnehållet i er havredryck?
Våra naturella havredrycker har cirka 4 g socker/100 ml. Sockret är maltos och det bildas när stärkelsen i havren bryts ner. Detta sker i din mage när du äter till exempel havregrynsgröt och den ”råa” havren bryts ned av enzymer i din tarmkanal. Smart, tänkte våra forskare och använde samma enzymer i vår tillverkningsprocess. I våra smaksatta produkter behöver vi ibland lite extra sötma och då tillsätter vi mer socker. Den totala mängden socker inklusive de tillsatta sockerarterna deklareras tydligt på förpackningen.

Kan maltos kallas för naturliga sockerarter?
Vi tycker det, maltos är en sockerart som kommer från växtriket och utvinns genom en process som annars sker i din egen mage. Maltos bildas också naturligt i havrens livscykel när fröet gror till en planta.

Vad är naturliga sockerarter?
Naturliga sockerarter förekommer även i andra livsmedel, ett exempel är sockerarten laktos i mjölk. I vår naturella havredryck finns det cirka 4 g maltos per 100 ml och i komjölk finns det cirka 5 g laktos per 100 ml. Andra exempel är frukt - en apelsin innehåller runt 8 g sockerarter per 100 g och äpple cirka 10 g sockerarter per 100 g, frukter som är fullpackade med bra näringsämnen men som även innehåller naturligt socker.

Är mängden maltos i havredryck ohälsosam?
Nej! Generellt blir det fel när en fokuserar på ett enda näringsämne i en produkt utan att se till helheten, det vill säga hela innehållet i hela produkten - och kosten i sin helhet. Våra produkter är en del av det totala dagliga kostintaget där havredrycken bidrar med fiber, omättat fett (bra fett) vitaminer och mineraler. Ur hälsosynpunkt är det främst produkter med tomma kalorier, alltså bara socker och ingen annan näring, som du bör undvika.

Vad kommer ni göra om överklagan hos Miljöförvaltningen inte går igenom?
Vi kommer såklart följa Miljöförvaltningens slutgiltiga besked. Det viktigaste för oss är att det är tydligt för våra konsumenter och att vi följer rådande regler. Vi vill gärna ha klarhet i hur vi tydligt ska redovisa maltosen i vår havredryck. Socker är socker oavsett om det är naturligt eller tillsatt och det viktiga är att du ser till mängden du får i dig över en hel dag.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.