Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är havredryck bra för min hälsa? Är det bättre än mjölk?

Vi tycker att en näringsmässigt välbalanserad dryck bör innehålla såväl kolhydrater som fett och protein. I utvecklingen av vår havredryck har vi utgått ifrån Nordiska näringsrekommendationerna för att få fram en produkt som svarar på människans näringsbehov.

Havre har många nyttiga fördelar, till exempel lösliga fibrer (betaglukaner) som sänker kolesterolvärdet och omättade fetter. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är helheten i kosten som har störst betydelse.

Näringsinnehållet skiljer sig åt mellan vegetabiliska och animaliska livsmedel. I jämförelse med mjölk så innehåller havredryck exempelvis mindre mängd protein, större andel omättade fetter, mer fibrer och kolhydrater.

Kommentarer

 • Jag undrar över innehållet av betaglukaner i Havregurt. Finns inte med på förpackningen som det gör på Havredrycken
  Ammi Strömberg
 • Hej Ammi,

  Det finns naturligt ca 5 g betaglukaner per 100 g havre och 0,4 g betaglukaner per dl havredryck. För att få använda betaglukaner som ett hälsopåstående (EU-reglerat) så krävs att varje portion ger minst 1 g betaglukaner. Det innebär att de naturella havredryckerna har hälsopåstående för betaglukaner men inte de produkterna med större andel fett, däribland Havregurt, iMat och påMackan.

  Hör bara av dig igen om du har någon fråga, kommentar eller önskan!

  Ha en fin tisdag,
  Lykke

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.