Transport

Hej!
En fråga. Hur transporterar ni era produkter från fabrikerna till affärerna?
Zandrea Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Zandrea!

  Tack för att du skriver till oss. Vi på Oatly arbetar aktivt för att försöka hitta hållbara lösningar inom alla områden så att vi totalt sätt kan minska på utsläppen. Våra produkter transporteras främst med lastbil och tåg. Vid längre sträckor skickar vi produkter med båt, och endast i undantagsfall och mindre kvantiteter med flyg. Med transportoptimering i bakhuvudet, ser vi till att utnyttja respektive lands- och områdes befintliga kapacitet. Vidare, paketerar vi våra produkter på pallar eller vid mindre mängder i kartong, med så lite luft emellan produkterna och i lastutrymmena som möjligt - allt för att skydda våra produkter och spara på miljön.

  Jag hoppas att det gav svar på din fråga.
  Har du fler undringar eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.
  Allt gott/


  Maria
 • Hej!
  Jag undrar vilket drivmedel ni använder i era transporter?

  mvh Hanna
  Hanna
 • Hej igen Hanna,

  Vi drömmer om den dag vi kan lägga vår första beställning på eldriven vägtransport för tungt gods. Snacka om halleluja-moment! (Förutsatt att elen då kommer från förnybara källor förstås.) Tills dess strävar vi efter fossilfria transporter och redan idag körs mycket på biodiesel. Detta är dock en utmaning då vi i många fall inte har direkt kontroll över detta. I dialog med våra transportörer har vi bett om input till hur vi kan förbättra vårt klimatavtryck med deras hjälp. De flesta förslag handlar om att lägga mer gods på tåg (så kallade intermodala lösningar), vilket vi kommer fortsätta att undersöka.

  Kanske kan det vara intressant att nämna att i en total översyn av vår klimatpåverkan, av hela företaget, är transporterna en liten del av vår påverkan. Det innebär inte att vi inte prioriterar detta området. Vi optimerar alltid de transportmetoder vi använder, men generellt sett har transporterna en låg klimatpåverkan jämfört med andra delar i en produkts livscykel - till skillnad från vad många tror. Den transport som faktiskt har störst klimatpåverkan är den man gör till mataffären för att köpa produkten.

  Förnybara bränslen är ett spännande område där det händer mycket, dels tekniskt med nya innovationer, men också när det gäller lagstiftning och styrning. Det är inte alltid lätt att veta vad som är mest hållbart. Just nu diskuteras till exempel klimatnyttan med biobränslen flitigt i forskarvärlden, näringslivet och bland politiker. Nya regelverk har instiftats, både på svensk nivå (krav på inblandning av biobränslen i vanlig diesel) och på europeisk nivå (förslag på klassning av råvaror till biobränslen som ska gälla från 2020). Vi följer utvecklingen och vill såklart vara med och driva efterfrågan på hållbara transporter i vår roll som upphandlare.

  Ett långt svar på en kort fråga. Hoppas du orkade läsa ända till slutet.

  Havre bra,
  Karin
 • Hei, er Oatly havremelk produsert av svensk havre? Og skjer all produksjon i Sverige?
  Marit Gaare Laache
 • Hej Marit,

  Tack för att du skriver till oss med dina frågor.

  I möjligaste mån använder vi svensk havre till vår fabrik i Landskrona i Sverige. Men ibland (som efter den extremt torra sommaren 2018) så räcker den svenska havren inte till och då kompletterar vi med havre från Finland och även någon gång från Baltikum.

  Förutom vår fabrik i Landskrona så har vi produktion i fabriker i Nederländerna, som förser delar av Europa och UK med produkter, i USA som förser den amerikanska marknaden och snart också en fabrik i Asien.

  För en del speciella förpackningsversioner använder vi förpackningsanläggningar i Tyskland och Österrike.

  Vårt mål är alltid att leverera produkter med maximal näringstäthet och med minimal påverkan på vår miljö. Vi är angelägna om att totalt sätt minska utsläppen och arbetar hela tiden aktivt med att hitta hållbara lösningar för alla områden.

  Hoppas detta gav svar på dina frågor. Annars är det bara att du hör av dig igen.

  Havrehälsningar,
  Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.