Finns det palmolja i era produkter?

Vi har tidigare använt palmolja i några produkter för att den har en fettsammansättning som ger de funktionella egenskaper som behövs. Vi är mycket medvetna om den problematiska produktionen av palmolja och har därför använt certifierad och spårbar palmolja. Det innebär att den har producerats på ett sätt som inte innebär exploatering av människor och skövling av regnskog.

Vi ser kontinuerligt över våra ingredienser utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv. I maj 2016 kom en rapport från EFSA (EU:s myndighet för matsäkerhet) gällande oönskade ämnen som kan bildas vid raffinering av vegetabiliska oljor, varav de högsta halterna upptäcktes i palmolja (men även i palmolja varierar halterna mycket). Den palmolja vi använder i våra produkter innehåller relativt sett låga halter av de oönskade ämnena, men de möjliga hälsorisker som finns tar vi på allvar. Därför byter vi nu successivt ut palmoljan i våra fettblandningar till fullhärdad kokos- och rapsolja, i kombination med rapsolja.

Livsmedelsverket bedömer risken att drabbas av hälsoeffekter som mycket liten men menar att vi ändå bör minska mängden vi utsätts för. Bytet av fettblandningar i våra produkter sker löpande under 2018 och 2019.

Kommentarer

 • Hejsan

  Jag undrar hur det ser ur för er nu? Är åtminstone palmoljan ni använder KRAV-certifierad?
  Tänker främst på miljön här och inte hälsan.
  Stina
 • Hej Stina,

  Tack för din fråga till oss!

  Idag har vi bara palmolja kvar i en ekologisk matlagningsprodukt (IP, ekologisk palmolja) som vi erbjuder på vissa marknader (inte Sverige). Vi är högst medvetna om problematiken kring skövlingen av regnskog, och därför har vi sett till att hittills bara använda hållbart producerad palmolja.

  Hör gärna av dig igen om du har några fler frågor!

  Allt gott,
  Anna
 • Hej! Skulle vilja veta om det är hållbart producerad palmolja i havredrycken än? Och om det finns det så vad kallas den i ingredienserna? Tänker främst på hälsan i första hand
  Mvh Heidi
  Heidi
 • Hej Heidi!
  På den svenska marknaden finns idag inte palmolja i någon av våra produkter. Vi använder rapsolja till alla och i vissa (påMackan och glassen) har vi också i fullhärdad kokosolja och kokosolja.

  Om du däremot är i Spanien, Tyskland eller Österrike och köper vår ekologiska iMAt där, så innehåller den ekologisk och hållbart producerad palmolja, den kallas då aceite de palma i Spanien och Palmöl i Tyskland och Österike.

  Allt gott!
  Mårten
 • Tack Mårten för snabbt svar! Yeees då kan jag fortsätta dricka havremjölk
  Mvh Heidi
  Heidi
 • Vet ni hur kokosoljan i era produkter är odlad och om den på något sätt är certifierad som hållbar/mer hållbar än ekologisk palmolja? Eftersom kokosolja, likt palmolja, är lika onyttigt för människokroppen på grund av de höga halterna av mättat fett (se livsmedelsverkets hemsida), så beror ju hållbarhetsgraden på om kokosoljan har producerats på ett mer hållbart sätt vilket potentiellt skulle klassa den bättre än palmoljan.
  Miranda
 • Hej Miranda!

  Tyvärr är hållbarhetsarbetet med kokosolja inte lika i framkant som med palmolja. Palmolja är (förutsatt att den är hållbart producerad) ofta bättre än kokosolja, ur hållbarhetssynpunkt. Nu var det som nämnt ovan inte av hållbarhetsskäl utan hälsoskäl (på grund av oönskade ämnen som hittats i palmolja) som gjorde att vi bytte ut palmolja till kokos - du har rätt i att det också är ett mättat fett som vi rekommenderas äta mindre av enligt de allmänna rekommendationerna.

  Så, bytet till kokosolja i våra produkter ledde faktiskt till ett högre klimatavtryck än tidigare. Kokosolja är vad vi kallar en "riskingrediens" och vi har ett pågående arbete med vår leverantör som håller på att ta fram en tredjepartscertifiering.

  Mer om hur vi arbetar med så kallade riskingredienser finns att läsa på sida 45 i vår hållbarhetsrapport, om du är nyfken!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej!

  Men om man tänker på att man helst vill köpa produkter som är lokala/närproducerat (särskilt med tanke på havre istället för soja/mandel/cashew/ris -mjölk). Så är ju både palmolja och kokosolja dåliga ur miljösynpunkt p.g.a. de extremt långa transportens. Borde ni inte inte kunna fasa ut dessa oljor och använda endast svenska oljor såsom solros och raps olja eller varför inte använda havren? det finns ju havre olja.
  Madeleine Johansson
 • Hej Madeleine,

  Tack för att du tagit dig tiden att dela dina tankar med oss!

  Kokosoljan (som du bland annat hittar i våra matlagningsprodukter och glass) är den olja som vi har kommit fram till funkar allra bäst i våra produkter. Denna kokosolja som vi köper kommer från Malaysia, Filippinerna och Indonesien. Det är en bit ifrån Sverige men vi jobbar kontinuerligt med att förbättra oss på alla sätt vi kan när det både kommer till goda och innovativa produkter men även dess miljöpåverkan.

  Allt gott,
  Karim
 • Hej!
  Bra att ni hittar alternativ till palmolja men jag undrar: har ursprung på kokosolja? Jg tänker på apor som används som slavar för att plocka kokosnötter.
  Rebecka Bernstone
 • Hej Rebecka!

  Alla våra ingrediensers ursprung finns på vår hemsida, vid varje produkt. Vi använder kokosolja från Indonesien och Filippinerna (inte Thailand där apor kan användas som du beskriver). Vår leverantör AAK säkerställer spårning och hållbarhet när det just kommer till kokosolja, så du kan känna dig helt säker på att vår kokosolja är schysst producerad.

  Ha det fint!
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.