Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns det palmolja i era produkter?

Vi har tidigare använt palmolja i några produkter för att den har en fettsammansättning som ger de funktionella egenskaper som behövs. Vi är mycket medvetna om den problematiska produktionen av palmolja och har därför använt certifierad och spårbar palmolja. Det innebär att den har producerats på ett sätt som inte innebär exploatering av människor och skövling av regnskog.

Vi ser kontinuerligt över våra ingredienser utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv. I maj 2016 kom en rapport från EFSA (EU:s myndighet för matsäkerhet) gällande oönskade ämnen som kan bildas vid raffinering av vegetabiliska oljor, varav de högsta halterna upptäcktes i palmolja (men även i palmolja varierar halterna mycket). Den palmolja vi använder i våra produkter innehåller relativt sett låga halter av de oönskade ämnena, men de möjliga hälsorisker som finns tar vi på allvar. Därför byter vi nu successivt ut palmoljan i våra fettblandningar till fullhärdad kokos- och rapsolja, i kombination med rapsolja.

Livsmedelsverket bedömer risken att drabbas av hälsoeffekter som mycket liten men menar att vi ändå bör minska mängden vi utsätts för. Bytet av fettblandningar i våra produkter sker löpande under 2018 och 2019.

Kommentarer

 • Hejsan

  Jag undrar hur det ser ur för er nu? Är åtminstone palmoljan ni använder KRAV-certifierad?
  Tänker främst på miljön här och inte hälsan.
  Stina
 • Hej Stina,

  Tack för din fråga till oss!

  Idag har vi bara palmolja kvar i en ekologisk matlagningsprodukt (IP, ekologisk palmolja) som vi erbjuder på vissa marknader (inte Sverige). Vi är högst medvetna om problematiken kring skövlingen av regnskog, och därför har vi sett till att hittills bara använda hållbart producerad palmolja.

  Hör gärna av dig igen om du har några fler frågor!

  Allt gott,
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.