Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför är er ekologiska havredryck inte kalciumberikad?

Hej!

Jag undrar varför er ekologiska havredryck inte är kalciumberikad? Vi vill äta ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt men behöver kalciumberikad havremjölk pga mjölkproteinallergi i familjen.

Kommentarer

 • Hej Cissy,

  Tack för ditt meddelande och din intressanta fråga!

  Idag får vi inte lov att berika vår ekologiska havredryck på grund av gällande EU lagstiftning. Livsmedelsverket beslutade däremot i april 2018 att även vegetabiliska drycker ska berikas med D-vitamin och att detta ska ske senast maj 2020. Därmed kommer även våra ekologiska drycker framöver vara berikade med D-vitamin. Vad gäller kalcium och andra vitaminer inkluderas dessa inte i det nya beslutet.

  Vi skulle väldigt gärna berika den ekologiska havredrycken, inte minst eftersom många av våra konsumenter förutsätter att den innehåller kalcium.

  Allt gott,

 • Hej!
  Det stämmer ju att det inte är tillåtet med kalcium som tillsats i havredryck eller andra så kallade växtdrycker som till exempel sojadrycker. Det är däremot sedan många år tillåtet med kalciumrika skorpalger (0,4 %) som ingrediens, så att innehållet av kalcium blir lika högt som i komjölk (120 mg per 100 ml dryck). Det finns ett fåtal sådana ekologiska soja- och havredrycker på den svenska marknaden 2021. Oatly tillverkade faktiskt i många år just en sådan ekologisk havredryck med kalcium som såldes på den tyska marknaden och den smakade lika gott som de "svenska"" versionerna. Nu verkar den ha utgått ur sortimentet. Varför inte för den svenska marknaden? Det är önskvärt att näringsinnehållet höjs i de ekologiska hvaredryckerna, inte minst med tanke på att det som ni skriver sedan en tid är tillåtet med tillsats av vitamin D i vissa typer av produkter på den svenska marknaden. Oatly får väl sägas vara ledande på havredrycker och verkar även tillverka kopior på vissa av sina produkter som säljs under ICA:s och Axfoods egna varumärken, så volymerna borde väl finnas kan man tycka.
  Claes Vestermark
 • Hej Claes!

  Helt riktigt och den algberikade havredrycken finns faktiskt kvar på sina ställen (till exempel Spanien, där vi har ett lite bredare ekologiskt sortiment som tagits fram där dessa produkter varit lite mer eftertraktade). I Sverige blev det ett annat fokus, visst har vi ett par ekologiska produkter men framför allt jobbade vi för att finnas i kyldisken - det ska vara enkelt att övergå till växtbaserat! För även om alger kan användas som kalciumberikning så vill vi även berika med Riboflavin och B12 för att vara helt fullvärdiga alternativ till komjölksvarianterna för många människor.

  Med det sagt är det fler med dig som önskar mer ekologiskt så det blir en pinne på önskelistan till våra produktutvecklare. Tack för att du tog dig tiden att skriva till oss!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.