Varför är Oatly så dyr?

För 1l komjölk måste en ko äta massa gräs och havre och sedan producera mjölken..
Ni använder havret direkt. Då borde väl havremjölken vara mycket billigare än komjölken. Men i själva verket kostar den nästan dubbelt så mycket. Hur förklarar ni det?

Kommentarer

 • Hej Daniel,

  Tack för din fråga!

  Vi hör vad du säger och önskar såklart också att så många som möjligt ska konsumera mer växtbaserat. Handeln sätter priserna och fortfarande är det så att växtbaserade alternativ generellt sett är dyrare än mejeri, precis som du säger. Jämför man våra produkter med t ex komjölk är det en helt annan prispress på grund av att mejeriprodukter tillverkas i betydligt större volymer. Dessutom så korrelerar kostnaden för en liter komjölk inte med dess stora klimatbelastning - den verkliga kostnaden för mjölk är mycket högre än den vi ser idag. Därför borde det snarare vara så att komjölken borde kosta mer.

  I tillverkningen av våra produkter bär vi våra kostnader helt själva utan stöd, och satsar dessutom mycket på innovation och forskning. Detta gör vi för att kunna fortsätta ta fram fler produkter med låg klimatpåverkan och med havrens hälsosamma egenskaper i fokus. Det kostar naturligtvis pengar vilket påverkar produktens pris, men vi tycker det är viktigt för både folkhälsa och klimat.

  Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar!

  Härliga Havrehälsningar,
  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.