Till senaste kommentaren

Varför har ni inte fler ekologiska produkter?

Att vi inte har fler ekologiska produkter har bland annat berott på att ekologiska produkter inte får berikas, och berikningen med kalcium och vitaminer är viktig för många av våra konsumenter. Idag får vi inte* berika vår ekologiska havredryck på grund av gällande EU lagstiftning.

*Livsmedelsverket beslutade i april 2018 att även vegetabiliska drycker ska berikas med D-vitamin och att detta ska ske senast maj 2020. Därmed kommer även våra ekologiska drycker framöver vara berikade med D-vitamin. Vad gäller kalcium och andra vitaminer inkluderas dessa inte i det nya beslutet.

Det är även så att det ibland inte finns tillräckligt med ekologiska ingredienser. Vi skulle till exempel gärna göra iKaffe ekologisk men det är inte möjligt idag då det behövs ett surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som ännu inte finns som KRAV-märkt ingrediens. Vi ser dock en utveckling på ingredienssidan och förhoppningsvis dyker det upp fler ekologiska ingredienser!

Kommentarer

 • Berikade drycker får inte kallas ekologiska har jag fårstått men vad använder ni för råvaror - är dessa altid ekologiska eller är det icke ekologiska råvaror i de som inte märkts som ekologisk dryck?
  Björn
 • Hej Björn!

  Det stämmer att det inte är tillåtet att berika ekologiska produkter (förutom med D-vitamin som vi nämner ovan). Vi använder bara ekologisk havre i våra ekologiska produkter.

  Ha det fint!

  Allt gott,
  Åsa
 • Använder ni konventionellt odlad havre ?
  Sandra
 • Hej Sandra!

  I vårt konventionella sortiment använder vi konventionellt odlad havre, medan vi använder ekologisk havre i våra ekologiska produkter.

  Havre gott!
  Hana
 • Det finns rapporter på att den konventionellt odlade havren besprutas väldigt mycket. Mäter ni hur mycket kemikalier som finns i era produkter? Om man exempelvis köper era drycker så konsumerar man ganska mycket och får på så sätt i sig kemikalierna. Tänker framförallt på iKaffe som inte finns ekologisk.
  Daniel
 • Hej Daniel!

  Vårt spannmål går igenom analyser hos våra leverantörer vid både inleverans till dem samt efter behandling/utleverans. När det kommer till färdig produkt så genomför vi kontinuerligt analyser gällande tungmetaller såsom bly, kadmium och arsenik. Vi ligger alltid under de av SLV (Livsmedelsverket) satta riktvärdena.

  Hoppas du fick svar på din fråga!

  Allt gott,
  Hana
 • Jag älskar era produkter men efter att ha läst i era andra frågettrådar här inne om kopplingen till Kina ( som jag förstås hört förut) samt det faktum att endast 1 (?) produkt är ekologisk gör att jag måste börja göra och hitta det ultimata receptet på egen hemmagjord eko mjölk

  Vill absolut i n t e ha konventionellt odlad havre. Ni måste ha fler eko produkter
  Mvh Petra 


  Petra
 • Hej Petra!

  Förstår din önskan kring ekologiskt men så länge regelverket ser ut som det gör gällande vitaminberikning så är det dessvärre inte möjligt. Vi vill kunna tillsätta kalcium, riboflavin och B12; det är ett måste för att vi ska kunna erbjuda hälsosamma havreprodukter i mejerihyllan.

  Gällande kopplingen till Kina så innebär den att vi har Oatly kollegor på plats samt kinesiska ägare i ett joint venture tillsammans med ett annat belgiskt företag. Vi har tagit in fler ägare sedan 2016 för att kunna bli en stor drivkraft inom det växtbaserade skiftet som behövs för att rädda klimatet - idag mer än någonsin. Då kan vi inte utesluta nationer utan måste vara fler, större och tillsammans! Hoppas du tycker det låter som en OK idé ändå.

  Allt gott,
  Åsa
 • Hejsan, skulle ni inte bara kunna tillsätta ekologisk havre i iKaffe? Även om inte hela produkten kan kallas ekologisk så vore det mer lockande att köpa den om åtminstone havren var ekologisk? 

  /Maria
  Maria
 • Hej Maria!

  Helt med på vad du säger men dessvärre skulle det göra priset på iKaffe högre än det är idag. Och det hade bidragit till att vårt uppdrag (det vill säga att underlätta för övergången till mer växtbaserat för så många människor som möjligt) blir lite svårare.

  Så det vi gör istället är att ställa höga krav på våra havreleverantörer för att se till att havren vi köper är så hållbart odlad som möjligt och inte innehåller rester från bekämpningsmedel eller tungmetaller. Dessutom är vi involverade i ett par projekt där vi undersöker framtidens hållbara jordbruk och utvecklingen av havre som gröda för livsmedel, istället för djurfoder.

  Fler frågor kring detta så finns vi här!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej, det där köper jag inte, det resonemanget. Självklart vill ni få sålt så mycket som möjligt och det får ni inte om ni går upp i pris
  Tror inte ett stort företag som ni bara drivs av goda värderingar och syften som ’ vi vill hjälpa världen och miljön genom att fler ska upptäcka vår havremjölk.’ Sorry det håller inte!!
  Petra
 • Trist att du ser oss på det sättet, Petra. Våra värderingar och drivkraft har inte ändrats för att vi råkat växa som företag, hoppas du fortsätter följa oss så vi kan visa dig just det!

  Om du känner dig tveksam till våra produkter för att de görs på konventionellt odlad havre så finns det en hel del att läsa på Lantmännens hemsida (den konventionella havren vi köper av dem ingår ett hållbart koncept som heter Natur+).
  Men apropå ekologisk/konventionell odling, så är det viktigt att komma ihåg att båda kan utvecklas på hållbarhetsfronten. Det är bland annat detta vi undersöker i forskningsprojekten jag nämnde tidigare (ScanOats är ett av dem). En annan utmaning är att havre odlas mest till djurfoder idag, bara en bråkdel går till människomat. Kunde varit mycket mer tycker vi! Hoppas detta gav lite mening, hör av dig igen om du har mer att säga eller fråga.

  Ha det fint!
  Åsa
 • Hej! Besprutas er ekologiska havre fortfarande med benmjöl och liknande? Mvh, Emelie
  Emelie
 • Hej Emelie!

  Reglerna för ekologisk odling har inte förändrats, vilket är det bönderna som odlar vår havre följer. Vad som används vid ekologisk respektive konventionell odling finns att läsa mer om här. Hör av dig igen om du skulle har några fler frågor!

  Allt gott,
  Jeanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.