Till senaste kommentaren

Varför har ni inte fler ekologiska produkter?

Att vi inte har fler ekologiska produkter har bland annat berott på att ekologiska produkter inte får berikas, och berikningen med kalcium och vitaminer är viktig för många av våra konsumenter. Idag får vi inte* berika vår ekologiska havredryck på grund av gällande EU lagstiftning.

*Livsmedelsverket beslutade i april 2018 att även vegetabiliska drycker ska berikas med D-vitamin och att detta ska ske senast maj 2020. Därmed kommer även våra ekologiska drycker framöver vara berikade med D-vitamin. Vad gäller kalcium och andra vitaminer inkluderas dessa inte i det nya beslutet.

Det är även så att det ibland inte finns tillräckligt med ekologiska ingredienser. Vi skulle till exempel gärna göra iKaffe ekologisk men det är inte möjligt idag då det behövs ett surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som ännu inte finns som KRAV-märkt ingrediens. Vi ser dock en utveckling på ingredienssidan och förhoppningsvis dyker det upp fler ekologiska ingredienser!

Kommentarer

 • Hej! Jag skulle gärna vilja ha just iKaffe ekologisk. Ni skulle ju kunna göra resten av produkten eko även om just dikaliumfosfaten inte är det. Det skulle väl ändå innebära en produkt som är långt över 90% eko? Det finns ju många såna produkter: inte 100% eko men i stort sett. Kom igen nu!
  Mvh
  Dan
  Dan
 • Hej Dan!

  Förstår tanken, men vi vill även kunna berika iKaffe med kalcium och vitaminer och det är inte tillåtet inom EU att berika ekologiska produkter i dagsläget. Hade vi använt ekologisk havre i våra konventionella produkter, så påverkar det slutpriset och det vill vi också helst undvika. Fler ekologiska produkter är dock ett hett önskemål och vi lägger till även ditt på listan!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej Åsa

  Tack för svar. Jag tror dock att för många av oss som vill ha ekologiska produkter så är det betydligt viktigare med ekologi än berikning med kalcium och vitaminer. T.o.m. så att berikning är negativt. Dessutom är jag rätt säker på att den lilla prisskillnad som kan bli inte heller är så viktig jämförelsevis. Mvh Dan
  Dan
 • Hej igen!

  Visst är det många som vill välja ekologiskt av olika skäl, men i utvecklingen av vår havredryck har vi utgått ifrån Nordiska näringsrekommendationerna för att få fram en produkt som svarar på människans näringsbehov. Vi väljer att berika med de vitaminer och mineraler som behövs om man utesluter komjölk ur sin kost.

  Vi ser också många fördelar med ekologiska ingredienser men som sagt kan vi dessvärre inte använda ekologiska ingredienser i produkter som inte är ekologiska (det är både märkning och prissättning som spelar in). Historiskt har ju havre använts mer till foder än till livsmedel, men eftersom vi blir fler och fler som upptäcker havrens goda egenskaper till att göra livsmedel kan ju detta komma att ändras!

  Allt gott,
  Åsa
 • Nej Åsa, ekologisk havre skulle inte påverka priset! Havre utgör ju bara 11/100-delar av innehåller i iKaffe. Med ekologisk iKaffe skulle ni sälja mer och tjäna in detta flera gånger om.
  Lars
 • Hej!
  Finns fosfor bland tillsatserna i havredryckerna, t ex som ingående i E340? Mvh
  Lars
 • Hej igen Lars!

  Förstår hur du menar, men havre är trots allt den största råvaran vi använder i våra produkter så för närvarande har vi inte möjlighet att använda ekologiska ingredienser i våra konventionella havredrycker.

  Ja, fosfor ingår i det surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som finns i Havredryck Lätt, Mellan, Deluxe och iKaffe. Det fungerar som en buffert och gör att havredrycken inte skär sig med syran i kaffet.

  Hoppas detta svarar på dina frågor!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej!

  Har ni slutat sälja havredryck lätt? Den var vår favorit att bara dricka (använder alla de andra i olika applikationer också) men vi har inte kunnat hitta den på flera månader nu.
  Niki
 • Hej,
  jag har också undrat så mycket över varför inte fler av era produkter inte är ekologiska, och konversationen ovan gav några svar, men inte alls fullgoda. Det är klart att ni kan använda ekologisk havre i iKaffe om viljan finns! Vi konsumenter av era produkter är eko-konsumenter i övrigt, så det svider verkligen att så många av era produkter görs på konventionellt odlad havre. Varför inte helt gå över till ekologisk havre, även om inte alla ingredienser kan uppfylla eko-kraven? Ni talar så mycket om klimatpåverkan så det vore i linje med ert engagemang. Det skulle rimma illa om havren kommer från konventionell odling i länder som inte har lika stränga miljökrav som Sverige.

  Varifrån kommer er havre vanligen?

  Vi gillar er och är just iKaffe är den enda mjölklika produkt vi använder i vårt hushåll, och har verkligen väntat på att den ska bli ekologisk. Och gjord på endast svensk havre! Vi håller ut i hopp om att det blir så snart.
  Hälsar Lina
  Lina
 • Hej Niki!
  Det stämmer att vår kylda Havre dryck Lätt har utgått. Tyvärr eftersom att den inte alls var särskilt populär. Vi behåller vår kylda Havredryck Mellan och Deluxe, som visserligen innehåller lite mer fett men som funkar lika bra, om inte ännu bättre, i kaffe och te. Om fetthalten är viktig för dig finns även vår aseptiska ekologiska havredryck med samma fetthalt som f.d Havredryck Lätt.

  Allt gott/Maria 

  Maria
 • Å tack Maria!!!! Fattade inte att fetthalten var olika mellan eko och vanlig. Det var jättehjälpsamt. Det känns nämligen för fett på tungan med mellan när man bara dricker det. 😃
  Niki
 • Hej Lina!

  Jag förstår din tanke men tyvärr är det inte möjligt för oss att helt övergå till ekologisk havre. Dels, som tidigare nämnt, eftersom att det skulle bli alldeles för dyrt. Vår främsta mission som företag är att minska klimatpåverkan, genom att bidra till att fler människor väljer en (i större utsträckning) växtbaserad kost. Vi erbjuder en växtbaserad produkt med samma egenskaper och fördelar som komjölk men som har en betydligt lägre klimatpåverkan (hela 75%). Eftersom att vi alla måste minska våra utsläpp för att uppnå EUs mål för hållbar utveckling arbetar vi för att nå ut till allt fler människor. Däremot ser vi fördelar med ekologiskt och jobbar ständigt för att kunna erbjuda ett större ekologiskt sortiment.

  Vår absoluta ambition är att alltid ha en så lokalt producerad havre som möjligt. Torkan 2018 gjorde det dock omöjligt att enbart använda oss av svensk havre. Så vår havre kommer främst ifrån Sverige men även ifrån Finland och Baltikum. Det finns en risk i att dra all konventionell havre över samma kant. Vi garanterar att vår icke ekologiska havre, oavsett ursprung, alltid håller samma höga kvalitet. Dvs, är spåren av bekämpningsmedel och tungmetaller (förutom i vår ekologiska havre) i vår icke ekologiska havre, långt under de satta riktvärdena.

  Jag hoppas att det gav svar på dina frågor och kontakta oss gärna om du har fler funderingar.

  Allt gott/Maria


  Maria
 • Hej Maria!

  Tack för bra svar. En kompletterande fråga - du skriver "Dvs, är spåren av bekämpningsmedel och tungmetaller (förutom i vår ekologiska havre) i vår icke ekologiska havre, långt under de satta riktvärdena. ".

  Vad är det du undantar i den ekologiska havren med din parantes? Finns där inga spår alls av bekämpningsmedel och tungmetallar? Eller menar du att de inte är långt under de satta riktvärdena i den ekologiska havren?

  Båda alternativen känns osannolika.

  Tack på förhand!
  Carl

  Carl
 • Hej Carl!

  Tack för att du lyfter frågan. Jag skrev fel och förstår att det gjorde meningen förvirrande och vilseledande. Det skulle stå "Dvs, är spåren av bekämpningsmedel och tungmetaller, liksom i vår ekologiska havre, i vår icke ekologiska havre, långt under de satta riktvärdena."

  Analyser av all vår havre görs hos våra leverantörer både vid inleverans till dem samt efter behandling/utleverans. Vi gör kontinuerligt analyser för färdig produkt vad gäller tungmetaller och bekämpningsmedel. Och vi ligger alltid under de av Livsmedelsverket satta rikt värdena.

  Jag hoppas att det gjorde mitt svar tydligare. Har du fler funderingar så tveka inte på att höra av dig.


  Allt gott/Maria

  Maria
 • Hej,
  tack för förtydligande diskussion om ekologiska produkter. Jag vill bara trycka på önskemålet att hitta vägar framåt till fler ekologiska produkter. Vi avvaktar med att byta yoghurten till havrebaserad tills den finns ekologisk.
  Vänliga hälsningar
  Johan
  johan
 • Hej Johan!

  Ledsen för sent svar - din önskan om ett större ekologisk utbud är noterat och vi har tagit det vidare!

  Allt gott,
  Anna
 • Hej,
  Här är ytterligare en familj som vill ha en (åtminstone mestadels)ekologisk ikaffe eller Havredryck deluxe. Jag hade gladeligen köpt den alla dagar i veckan även om den skulle kosta mer!
  Risken att kunderna skulle återgå till komjölk tror jag är liten, ikaffe smakar ju så mycket godare!

  Kom igen Oatly, visa vägen!
  Johanna
 • Hej Johanna, tack för peppande önskemål! Vi lägger ännu en familj som önskar mer ekologiskt, och då framförallt ikaffe och deluxe, till vår önskelista.
  Tack för att du hörde av dig, ha en härlig dag!

  Hälsar
  Mårten
 • Håller helt med Johanna här ovanför!

  Dan
 • Tack Dan - det är noterat!  Allt gott,
  Anna
 • Hänger mig på tråden! Väntar också otåligt på ekologisk iKaffe! 😃
  Alex
 • Tack, Alex!

  Havre bra!
  Åsa
 • Här finns en familj till som önskar sig ekologisk iKaffe 🙂
  Anna
 • Då noterar vi det, Anna! Tack!
  Åsa
 • Jag går mot strömmen och ser helst att ni i fortsättningen behåller de tillsatta vitaminer och mineraler som faktiskt behövs. Jag vet inte riktigt hur EU tänkte där när de förbjöd tillsatser av Kalcium, Vitamin D, B2 och B12. Jag förstår drivet mot EKO-produkter men om man får en mindre nyttig produkt för att uppfylla EUs krav samt att priset ökar får man i slutändan en sämre produkt som kostar litet mer. EKO-folket får vänta tills alla regler och råmaterial har anpassats till de krav som ställs av EU (som är en soppa av paragrafer och regler som inte riktigt hänger med i tiden ibland).
  Daniel
 • Tack för din input, Daniel!

  Det vi framför allt vill, är att kunna erbjuda havrebaserade produkter (med långt lägre klimatpåverkan än komjölksbaserade varianter) så att en enkelt kan gå över till växtbaserat - för klimat och hälsa! Därför är det viktigt att vi kan berika med samma vitaminer och mineraler som finns i komjölk.

  Eftersom Livsmedelsverket nu godkänt D-vitamin i växtbaserade drycker (ett undantag som bara omfattade komjölk tidigare) så finns det ju möjlighet att saker och ting förändrar sig med tiden!

  Allt gott,
  Åsa
 • Självklart är vi många som ser framemot ekologisk ( även till 90% )
  ikaffe.
  Vi fortsätter och pucha på er och hoppas det blir möjligt innan snar framtid.

  Tack i övrigt för en superbra produkt


  WL
 • Tack för feedback WL!

  Ha en fin dag!
  Mårten
 • Jag förstår inte alls varför man måste tillsätta vitaminer i mat. Det är inte nödvändigt om man äter en allsidig kost. Jag föredrar att köpa mina egna kosttillskott av veganskt ursprung, t.ex D-vitamin tillverkad från lav, som jag endast äter under vintern. Nu blir jag tvungen att äta tillsatta vitaminer jag inte vill ha. Dessa är tillverkade syntetiskt i fabriker. Det bästa med ekologiskt är ju att slippa diverse tillsatser. Myndigheter ska se till att vi slipper gifter i maten och inte tvinga oss att äta syntetiska vitaminer!
  Mary
 • Hej Mary,

  tack för din input! Förstår att de nya riktlinjerna om D-vitamin från Livsmedelsverket ställer till det om en föredrar att tillsätta egna vitaminer till maten en äter.

  När vi tog fram vår havredryck så utgick vi från de nordiska näringsrekommendationerna och vi väljer att berika med de vitaminer och mineraler som behövs om man utesluter komjölk ur sin kost. Detta eftersom vi framför allt vill främja en omställning till en mer växtbaserad livsmedelsproduktion och konsumtion - vi är nämligen övertygade om att det är det rätta för både hälsa och klimat!

  Så genom att erbjuda havrebaserade produkter i mejeridisken, med samma berikning som komjölk, underlättar det för konsumenten att byta till havredryck rakt av. Och gör man det, minskas miljöpåverkan betydligt!

  Hoppas detta gav lite mening. Hör gärna av dig igen annars!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej!
  Läser en intressant och lärorik tråd.
  Sällar mej och min familj till dem som otåligt väntar på en lösning för ekologisk produkt att ha i kaffet.
  Hanna
 • Tack för din input, Hanna! Önskemålet noterat. 

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej! Det är riktigt trist att ni i så fall inte skriver ut ”gjord på ekologisk havre” eller liknande och låter grundpensionen vara ekologisk. Er profil är ju att ni tar strider för det goda. Men så motiverar ni det valet med ekonomiska skäl. Det visar ju att ni inte är villiga att låta det rätta gå före det som skadar djur och miljö. Och är det inte också så att ert företag går väldigt bra nu när fler väljer era produkter?

  Hanna
 • Hej Hanna!

  Förstår din tanke, men det finns märkningsregler som hindrar att nämna ingredienser som ekologiska i en icke-ekologisk produkt. Vi ser som nämnt tidigare fördelar med ekologiskt och du har rätt i att fler och fler väljer havre- och växtbaserat idag, men utbudet av vegetariskt (och framförallt veganskt) går inte att jämföra med de hyllmetrar för mejeriprodukter baserade på animalier. Prissättning sker i handeln och styrs av de stora volymerna. Så vi är tyvärr långt ifrån en vegonorm, men det är vårt mål - även om vi är långt ifrån det målet!

  Därför ser vi som livsmedelsföretag en möjlighet att förändra världen till det bättre genom att driva övergången till en växtbaserad livsmedelsproduktion och konsumtion genom att erbjuda havrebaserat - med långt lägre klimatpåverkan än mejeri. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

  Hör gärna av dig om du har fler frågor eller synpunkter på detta!

  Allt gott, 

  Åsa
 • Hej! Önskar också att Oatly går över till ekologisk havre i alla produkter oavsett om det inte går att uppnå helt ekologiskt pga de andra tillsatserna! Det skulle göra mycket för tex bönder som satsar på ekologisk odling av havre och vara en fingervisning till andra bönder att byta över till ekologisk odling!! Jag tror att det bara är en tidsfråga innan alla konsumenter kräver helt giftfri mat!! Företag som vågar visa vägen kommer ligga ett steg före då både i konsumenternas ögon men också gentemot övrig marknad! Med vänlig hälsning Ann
  Ann
 • Hej Ann,

  tack för dina synpunkter! Vi ser till att de tas vidare till rätt personer här på Oatly.

  Ha det fint!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.