Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför har ni inte fler ekologiska produkter?

Att vi inte har fler ekologiska produkter har bland annat berott på att ekologiska produkter inte får berikas, och berikningen med kalcium och vitaminer är viktig för många av våra konsumenter. Idag får vi inte* berika vår ekologiska havredryck på grund av gällande EU lagstiftning.

*Livsmedelsverket beslutade i april 2018 att även vegetabiliska drycker ska berikas med D-vitamin och att detta ska ske senast maj 2020. Därmed kommer även våra ekologiska drycker framöver vara berikade med D-vitamin. Vad gäller kalcium och andra vitaminer inkluderas dessa inte i det nya beslutet.

Det är även så att det ibland inte finns tillräckligt med ekologiska ingredienser. Vi skulle till exempel gärna göra iKaffe ekologisk men det är inte möjligt idag då det behövs ett surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som ännu inte finns som KRAV-märkt ingrediens. Vi ser dock en utveckling på ingredienssidan och förhoppningsvis dyker det upp fler ekologiska ingredienser!

Kommentarer

 • Hej! Jag skulle gärna vilja ha just iKaffe ekologisk. Ni skulle ju kunna göra resten av produkten eko även om just dikaliumfosfaten inte är det. Det skulle väl ändå innebära en produkt som är långt över 90% eko? Det finns ju många såna produkter: inte 100% eko men i stort sett. Kom igen nu!
  Mvh
  Dan
  Dan Landgré
 • Hej Dan!

  Förstår tanken, men vi vill även kunna berika iKaffe med kalcium och vitaminer och det är inte tillåtet inom EU att berika ekologiska produkter i dagsläget. Hade vi använt ekologisk havre i våra konventionella produkter, så påverkar det slutpriset och det vill vi också helst undvika. Fler ekologiska produkter är dock ett hett önskemål och vi lägger till även ditt på listan!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej Åsa

  Tack för svar. Jag tror dock att för många av oss som vill ha ekologiska produkter så är det betydligt viktigare med ekologi än berikning med kalcium och vitaminer. T.o.m. så att berikning är negativt. Dessutom är jag rätt säker på att den lilla prisskillnad som kan bli inte heller är så viktig jämförelsevis. Mvh Dan
  Dan Landgré
 • Hej igen!

  Visst är det många som vill välja ekologiskt av olika skäl, men i utvecklingen av vår havredryck har vi utgått ifrån Nordiska näringsrekommendationerna för att få fram en produkt som svarar på människans näringsbehov. Vi väljer att berika med de vitaminer och mineraler som behövs om man utesluter komjölk ur sin kost.

  Vi ser också många fördelar med ekologiska ingredienser men som sagt kan vi dessvärre inte använda ekologiska ingredienser i produkter som inte är ekologiska (det är både märkning och prissättning som spelar in). Historiskt har ju havre använts mer till foder än till livsmedel, men eftersom vi blir fler och fler som upptäcker havrens goda egenskaper till att göra livsmedel kan ju detta komma att ändras!

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.