Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför har ni inte fler ekologiska produkter?

Att vi inte har fler ekologiska produkter har bland annat berott på att ekologiska produkter inte får berikas, och berikningen med kalcium och vitaminer är viktig för många av våra konsumenter. Idag får vi inte* berika vår ekologiska havredryck på grund av gällande EU lagstiftning.

*Livsmedelsverket beslutade i april 2018 att även vegetabiliska drycker ska berikas med D-vitamin och att detta ska ske senast maj 2020. Därmed kommer även våra ekologiska drycker framöver vara berikade med D-vitamin. Vad gäller kalcium och andra vitaminer inkluderas dessa inte i det nya beslutet.

Det är även så att det ibland inte finns tillräckligt med ekologiska ingredienser. Vi skulle till exempel gärna göra iKaffe ekologisk men det är inte möjligt idag då det behövs ett surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som ännu inte finns som KRAV-märkt ingrediens. Vi ser dock en utveckling på ingredienssidan och förhoppningsvis dyker det upp fler ekologiska ingredienser!

Kommentarer

 • Hej! Jag skulle gärna vilja ha just iKaffe ekologisk. Ni skulle ju kunna göra resten av produkten eko även om just dikaliumfosfaten inte är det. Det skulle väl ändå innebära en produkt som är långt över 90% eko? Det finns ju många såna produkter: inte 100% eko men i stort sett. Kom igen nu!
  Mvh
  Dan
  Dan Landgré
 • Hej Dan!

  Förstår tanken, men vi vill även kunna berika iKaffe med kalcium och vitaminer och det är inte tillåtet inom EU att berika ekologiska produkter i dagsläget. Hade vi använt ekologisk havre i våra konventionella produkter, så påverkar det slutpriset och det vill vi också helst undvika. Fler ekologiska produkter är dock ett hett önskemål och vi lägger till även ditt på listan!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej Åsa

  Tack för svar. Jag tror dock att för många av oss som vill ha ekologiska produkter så är det betydligt viktigare med ekologi än berikning med kalcium och vitaminer. T.o.m. så att berikning är negativt. Dessutom är jag rätt säker på att den lilla prisskillnad som kan bli inte heller är så viktig jämförelsevis. Mvh Dan
  Dan Landgré
 • Hej igen!

  Visst är det många som vill välja ekologiskt av olika skäl, men i utvecklingen av vår havredryck har vi utgått ifrån Nordiska näringsrekommendationerna för att få fram en produkt som svarar på människans näringsbehov. Vi väljer att berika med de vitaminer och mineraler som behövs om man utesluter komjölk ur sin kost.

  Vi ser också många fördelar med ekologiska ingredienser men som sagt kan vi dessvärre inte använda ekologiska ingredienser i produkter som inte är ekologiska (det är både märkning och prissättning som spelar in). Historiskt har ju havre använts mer till foder än till livsmedel, men eftersom vi blir fler och fler som upptäcker havrens goda egenskaper till att göra livsmedel kan ju detta komma att ändras!

  Allt gott,
  Åsa
 • Nej Åsa, ekologisk havre skulle inte påverka priset! Havre utgör ju bara 11/100-delar av innehåller i iKaffe. Med ekologisk iKaffe skulle ni sälja mer och tjäna in detta flera gånger om.
  Lars
 • Hej!
  Finns fosfor bland tillsatserna i havredryckerna, t ex som ingående i E340? Mvh
  Lars
 • Hej igen Lars!

  Förstår hur du menar, men havre är trots allt den största råvaran vi använder i våra produkter så för närvarande har vi inte möjlighet att använda ekologiska ingredienser i våra konventionella havredrycker.

  Ja, fosfor ingår i det surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat) som finns i Havredryck Lätt, Mellan, Deluxe och iKaffe. Det fungerar som en buffert och gör att havredrycken inte skär sig med syran i kaffet.

  Hoppas detta svarar på dina frågor!

  Allt gott,
  Åsa
 • Hej!

  Har ni slutat sälja havredryck lätt? Den var vår favorit att bara dricka (använder alla de andra i olika applikationer också) men vi har inte kunnat hitta den på flera månader nu.
  Niki
 • Hej,
  jag har också undrat så mycket över varför inte fler av era produkter inte är ekologiska, och konversationen ovan gav några svar, men inte alls fullgoda. Det är klart att ni kan använda ekologisk havre i iKaffe om viljan finns! Vi konsumenter av era produkter är eko-konsumenter i övrigt, så det svider verkligen att så många av era produkter görs på konventionellt odlad havre. Varför inte helt gå över till ekologisk havre, även om inte alla ingredienser kan uppfylla eko-kraven? Ni talar så mycket om klimatpåverkan så det vore i linje med ert engagemang. Det skulle rimma illa om havren kommer från konventionell odling i länder som inte har lika stränga miljökrav som Sverige.

  Varifrån kommer er havre vanligen?

  Vi gillar er och är just iKaffe är den enda mjölklika produkt vi använder i vårt hushåll, och har verkligen väntat på att den ska bli ekologisk. Och gjord på endast svensk havre! Vi håller ut i hopp om att det blir så snart.
  Hälsar Lina
  Lina
 • Hej Niki!
  Det stämmer att vår kylda Havre dryck Lätt har utgått. Tyvärr eftersom att den inte alls var särskilt populär. Vi behåller vår kylda Havredryck Mellan och Deluxe, som visserligen innehåller lite mer fett men som funkar lika bra, om inte ännu bättre, i kaffe och te. Om fetthalten är viktig för dig finns även vår aseptiska ekologiska havredryck med samma fetthalt som f.d Havredryck Lätt.

  Allt gott/Maria 

  Maria
 • Å tack Maria!!!! Fattade inte att fetthalten var olika mellan eko och vanlig. Det var jättehjälpsamt. Det känns nämligen för fett på tungan med mellan när man bara dricker det. 😃
  Niki
 • Hej Lina!

  Jag förstår din tanke men tyvärr är det inte möjligt för oss att helt övergå till ekologisk havre. Dels, som tidigare nämnt, eftersom att det skulle bli alldeles för dyrt. Vår främsta mission som företag är att minska klimatpåverkan, genom att bidra till att fler människor väljer en (i större utsträckning) växtbaserad kost. Vi erbjuder en växtbaserad produkt med samma egenskaper och fördelar som komjölk men som har en betydligt lägre klimatpåverkan (hela 75%). Eftersom att vi alla måste minska våra utsläpp för att uppnå EUs mål för hållbar utveckling arbetar vi för att nå ut till allt fler människor. Däremot ser vi fördelar med ekologiskt och jobbar ständigt för att kunna erbjuda ett större ekologiskt sortiment.

  Vår absoluta ambition är att alltid ha en så lokalt producerad havre som möjligt. Torkan 2018 gjorde det dock omöjligt att enbart använda oss av svensk havre. Så vår havre kommer främst ifrån Sverige men även ifrån Finland och Baltikum. Det finns en risk i att dra all konventionell havre över samma kant. Vi garanterar att vår icke ekologiska havre, oavsett ursprung, alltid håller samma höga kvalitet. Dvs, är spåren av bekämpningsmedel och tungmetaller (förutom i vår ekologiska havre) i vår icke ekologiska havre, långt under de satta riktvärdena.

  Jag hoppas att det gav svar på dina frågor och kontakta oss gärna om du har fler funderingar.

  Allt gott/Maria


  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.