Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilka är era ägare?

Vår ägarkrets består av Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Verlinvest, China Resources, våra grundare, privatpersoner och anställda.

Med en internationell ägarkrets kan vi driva en nödvändig omställning till mer växtbaserat på nya marknader eftersom de hälso- och klimatutmaningar vi står inför är globala.

Oatly är fortsatt ett värderingsstyrt och självständigt svenskt företag med huvudkontor i Malmö och fabrik i Landskrona.

Kommentarer

 • Jag har gillat Oatly och varit stolt men idag fick jag veta att staten Kina är stor ägare. Hur kunde ni vara så aningslösa och låta en diktatur som förföljer människor köpa aktier i Oatly? Jag förstår ingenting. Idag försvann min stolthet för Oatly och tyvärr kommer jag nu köra aktiv antireklam bland vänner och familj. Köp ut er från Kina och återfå er värdighet!
  Stina
 • Hej Stina!

  Verkligen tråkigt att du känner så här för oss som företag.

  Vi ställer oss naturligtvis inte bakom någon form av förtryck eller kränkningar mot mänskliga rättigheter. Våra ägare delar våra värderingar, vilket är ett av skälen till att de valt att stödja och investera i Oatly.

  Det vi vill är att främja omställningen mot mer växtbaserad livsmedelsproduktion- och konsumtion eftersom vi är övertygade om att det är rätt väg framåt - för såväl vår hälsa som för planeten. Med hjälp av våra internationella ägare kan vi driva denna omställning på nya marknader eftersom de hälso- och klimatutmaningar vi står inför är globala.

  Hoppas detta gav lite mening! Hör gärna av dig igen om du har mer du funderar över. 

  Allt gott,
  Åsa
 • Ditt svar är svammel för nu vågar inte erkänna att en del av företaget ägs av Kinesiska staten bara pga pengar!

  Svara nu exakt: hur mycket är den odemokratiska Kinesiska staten? Detta tar bort er värdetänk. Det finns inte. Det är lögn.

  Dessutom vill jag få exakt information om hur mycket benmjöl Oatly använder för gödsling!

  Tack och hälsningar,
  Stina
  Stina
 • Hej Stina!

  Vi kan dessvärre inte kommentera ägarandelar. Vårt värdetänk är djupt förankrat i företaget och det är verkligen tråkigt att höra att du känner så här för Oatly.

  Gällande benmjöl, så stämmer det att vår ekologiska havre kan gödslas med benmjöl - detta gäller alla ekologiska grödor, havre såväl som morötter. Vid konventionell (icke-ekologisk) odling gödslar man oftast med konstgödsel och stallgödsel men konstgödsel är inte tillåtet för ekologisk odling enligt KRAV som sätter reglerna.

  Oavsett så är alla våra produkter, inklusive de ekologiska, 100% veganska och möter kraven för veganmärkning. 

  Allt gott,
  Åsa
 • Jag är ledsen att behöva hålla med ovanstående inlägg från Stina; utan exakt information om hur stor ägarandel Kinesiska staten äger blir det omöjligt för en anständing människa att använda era produkter.
  Jag har själv sedan ett tag successivt bytt ut mjölk mot havrebaserade motsvarigheter - synd att inte kunna köpa en sund produkt utan att stötta en mördarregim .....
  Rolf Sköld
 • Hej Rolf,

  tack för din input och vi är ledsna att du känner att du inte kan använda våra produkter på grund av vårt ägarskap. Som nämnt här ovan, tar vi givetvis avstånd från all form av förtryck.

  Det vi vill driva som företag, är omställningen till växtbaserat eftersom vi är övertygade om att det är det rätta för hälsa och klimat.

  Hoppas du kan hitta något annat växtbaserat alternativ som du gillar!

  Allt gott,
  Åsa
 • Det är även värt att poängtera att ett av bolagen under China Resources konglomeratet (CR Ng Fung) har bland annat slaktverksamhet. Det är väl inte i och för sig ett problem men om råkar använda Oatleys produkter för att man tänker på djurens välfärd får man väl byta till nån annan produkt.

  Pia
 • Hej Pia,

  tack för din input!

  Det stämmer att vår partner China Resources är ett konglomerat med bred verksamhet inom fastigheter, energi och livsmedel. Oavsett verksamhet, är alla våra produkter 100% veganska och möter kraven för veganmärkning.

  Allt gott,
  Åsa
 • Förlåt men vad spelar det seriöst för roll att ni "tar avstånd från allt förtryck" när en del (hur stor vill ni inte säga) av er vinst går till världens största diktatur? Och inte bara till landet i sig utan till ett statligt ägt företag, alltså regimen?

  Har ni någon typ av deal med dem där era pengar är öronmärkta att "inte gå till återutbildningsläger, vapen, kliniker där dissidenter får sina organ stulna osv"? Och även om ni har det, har ni något som helst kontrollorgan för att det blir så? Har ni överhuvudtaget någon koll på vad den kinesiska staten håller på med?

  Om ni tänker på svenskar med Uighuriskt ursprung vars familjemedlemmar sitter i "återutbildningsläger" i Xinjiang eller andra vars familj sitter fängslade eller värre p.g.a. de själva eller familjen har protesterat för demokrati eller yttrandefrihet, skulle ni säga till dem att "visst, man kan säga att vi stödjer regeringen som har fängsla er familj monetärt eftersom vi lät dem investera i vårt företag, men det är ingen fara, vi tar nämligen avstånd från alla former av förtryck"?
  Johannes
 • Hej Johannes! Vi ser att du har skrivit både här och på Facebook, så vi svarar dig på båda ställena.

  Vi förstår dina tankar. Oatly drivs helt utifrån företagets egen mission och värderingar och det är vår ledning som styr företaget (ägarna sitter inte i ledningen utan i styrelsen). Vi ser det som vår främsta uppgift att vara ett hälsosamt och hållbart livsstilsföretag för kommande generationers skull.

  Precis som du sett oss skriva tidigare, tar vi naturligtvis avstånd från alla former av förtryck. Vi är också medvetna om att det inte råder demokrati i Kina och, men om vi ska skapa förändring kring ett globalt klimatproblem går det inte att bortse från ett så stort land med en så stor befolkning. Vi måste befinna oss där om vi menar allvar med att ändra människors matvanor och dra ner på konsumtionen av animalieprodukter.

  Genom att finnas som företag i Kina, hoppas vi kunna ha en påverkan i positiv riktning för vår ägarkrets och för landet. Givetvis är det omöjligt för ett litet företag som Oatly att ensam påverka något så stort och omfattande, men vi tycker att alla yttre influenser i rätt riktning har möjlighet att bidra till förändring!

  Allt gott,
  Sofia
 • Hej!
  Jag tycker Oatly har uträttat stordåd genom att lansera och sprida växtbaserade produkter som många gillar. Håller med om oro för Kinas bedrövliga politik och systematiska kränkningar av MR. Dock, så är det mycket begärt att ett växande svenskt företag ska ta ensamt ansvar för att driva internationell politik. En stor del av alla produkter vi omger oss med är i grunden från företag som är majoritetsägda av kinesiskt bolag, tyvärr. Kanske datorn/mobilen som du läser detta i. Det är en del av BRI. Om man vill engagera sig i det, finns det iaf för mig bättre sätt än att bojkotta Oatly.
  Med en förhoppning om att majoritetsägande förblivit hos eller kan återgå till svenska investerare.
  Johanna
 • Som ni kan läsa från min kommentar handlar detta inte överhuvudtaget om att Oatly existerar som företag i Kina eller ens är ägt av ett kinesiskt företag. Jag har självklart inget som helst problem med att Oatly vill nå ut till den kinesiska befolkningen eller något annat lands befolkning för den delen. Och det har nog ingen annan av de som kommenterat heller för den delen.

  Problemet ligger i att Otaly faktiskt inte delägs av "ett kinesiskt företag" utan av den kinesiska staten, den största diktaturregimen i världen. Jag håller med Johanna om att det inte ska ligga på ett enskilt företag att driva internationell politik, men låter man världens största diktatorregim köpa in sig i ens företag så tycker jag att man redan gör det. För är det verligen att ta ansvar att låta en regim som har förtryckt och fortfarande förtrycker miljoner människor köpa in sig i ens företag? Det är en regim som bara idag håller på att öka sitt järngrepp på sin befolkning, som stänger inne över hundratusen islamiska Uygurer i "återutbildningsläger", som har uppåt 2000 långdistansmissiler konstant riktade mot Taiwan utifall att de skulle våga utropa sig som självständiga. De har helt ockuperat Tibet, gjort om deras heligaste buddhistiska plats till en turistattraktion och exploaterar landets naturresurser osv. Och som sagt är det inte bara ett företag från det här landet, utan regeringen, de som begår alla de här hemskheterna och mer som är Oatlys delägare. Jag kan verkligen inte förstå hur det inte kan ses som ytterst problematiskt.

  Ni skriver att ni hoppas kunna förändra landet i en positiv riktning. Det låter ju jättefint, men hur arbetar ni faktiskt konkret för att uppnå det målet? Har ni något program ni instaurerat för att stödja mänskliga rättigheter i landet eller något annat åtgärdsprogram?
  Johannes
 • Hej igen Johannes!

  Som tidigare nämnt är det såklart omöjligt för ett litet företag som Oatly att ensam påverka Kina som regim, och vi har ingen konkret plan som du föreslår - däremot hoppas vi att vi som företag kan vara en bra förebild. Samtliga våra ägare har valt att investera i Oatly för att de delar vår mission och vill åstadkomma detsamma som vi vill. Verlinvest och China Resources är en s.k joint venture med flera ägare, varav en av dem är Kinesiska staten.

  Vi drivs helt utifrån våra egna värderingar, och det är vår ledning (inte våra ägare) som styr företaget. Frågan vi framförallt driver och där vi som företag har möjlighet att göra skillnad, är att underlätta omställningen mot mer växtbaserad livsmedelsproduktion- och konsumtion.

  Vi förstår att det här är frågor som engagerar dig och att detta inte är exakt det svar du söker.

  Allt gott,
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.