Vilka är era ägare?

Vi har fått många frågor kring våra ägare – vi snackar romanlängd om vi inkluderar alla svar – så för att du inte ska behöva scrolla för länge innan du hittar det svar du söker, har vi här sammanställt både frågor och svar. Vi börjar med den första: vår ägarkrets består av Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Verlinvest, China Resources, våra grundare, privatpersoner och anställda.

Är ni inte ett svenskt företag längre?
Oatly är fortsatt ett värderingsstyrt och självständigt svenskt företag med huvudkontor i Malmö och fabrik i Landskrona. Vår ambition är att bli ett globalt företag med bas i Sverige då den omställning till växtbaserat som vi anser krävs för klimatets skull måste ske över hela världen, utan undantag.

Varför har ni internationella ägare?
Med en internationell ägarkrets kan vi driva en nödvändig omställning till mer växtbaserat på nya marknader eftersom de hälso- och klimatutmaningar vi står inför är globala.

Varför har ni undanhållit att ni har kinesiska ägare?
Vi har alltid varit öppna med vilka våra ägare är. Vi skriver det på vår webbplats så fort ändringar sker och den nuvarande ägarstrukturen har funnits där sedan 2016. Det skrevs också artiklar i flera tidningar när försäljningen skedde, bland annat i Dagens industri från den 2 december 2016.

Styrs ni av kinesiska staten nu?
Nej, vår ledning i Sverige styr företaget. De som investerat i oss (våra ägare) har gjort det för att de tror på vår mission och stöttar den. Frågan vi framförallt driver och där vi som företag har möjlighet att göra skillnad, är att underlätta omställningen mot mer växtbaserad livsmedelsproduktion- och konsumtion.

Kan ni inte dumpa era ägare nu Oatly?
Olika ägare har köpt andelar i Oatly, de andelarna är då deras tills de bestämmer sig för att sälja dem. Oatly kan inte ”dumpa” de andelar i oss som någon annan äger. Det är inte så ägandeskap fungerar.

Era ägare har också kolkraftverk som förstör miljön är det inte dubbelmoral från er sida att då hävda att ni jobbar för klimatet?
Vi kan bara direkt påverka och ta ansvar för de investeringar och handlingar vi gör. Vår förhoppning är att andra företag ska se att det går alldeles utmärkt att sätta klimatet först och ändå vara lönsamma. Vi vill visa vår ståndpunkt genom vårt agerande istället för att bara prata hållbarhet. Alla beslut vi gör tas utifrån hållbarhetsperspektivet, inklusive att etablera oss i länder där ett hållbarhetstänk inte är märkbart. Vi har ingen möjlighet att påverka vår ägares övriga investeringar. Att de har valt att investera i Oatly ser vi som ett bra första steg och hoppas att de gör fler liknande investeringar över tid. Ingen är perfekt från början.

Ni skriver att ni hoppas kunna förändra de länder där ni är verksamma i en positiv riktning. Hur arbetar ni konkret för att uppnå det målet? 
Vi vill påverka genom att vara ett bra exempel. Precis som vi har gjort med fabriken i Landskrona, ser vi hela tiden över vårt klimatavtryck och ändrar om för att minska det. Ju mer vi växer desto enklare blir det för oss att ställa krav på leverantörer och samarbetspartners. Andra företag ser att det funkar för oss och gör kanske samma sak och långsamt är vi med och styr om hela livsmedelsindustrin i en mer positiv riktning.

Har ni program för att stötta mänskliga rättigheter? Andra åtgärdsprogram?
Vi har vår uppförandekod (Code of conduct) där det vi kräver av oss själva och våra samarbetspartners finns antecknat. De vi samarbetar med skriver under på att de läst och följer den. I den står mycket men kortfattat kräver vi:
Inget tvångsarbete
Organiseringsfrihet
Inget barnarbete
Ingen diskriminering
Bra och säker arbetsmiljö
Minimilöner i enlighet med nationella lagar och branschstandard
Arbetstider i enlighet med nationella lagar och branschstandard
Arbetssäkerhet
Datasäkerhet och integritet
Ingen korruption
Visselblåsarfunktion med möjlighet till anonymitet
Verksamheten får inte påverka marginaliserade befolkningar negativt
Ansvar för miljö och klimat.

Hur planerar ni att få regeringarna i länderna ni är verksamma i att ändra sig?
Vi är fortfarande ett litet företag och kan inte påverka regeringar mer än genom att vara ett gott exempel och driva de frågor där vi har expertkunskaper, det vill säga hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Där försöker vi påverka alla att ta bra beslut med våra kampanjer och produkter.

Men ni blandar er med länder och företag som går rakt emot det ni påstår att ni står för.
Yes! Det är så vi jobbar. Vi säljs också i butiker som säljer fler produkter som går emot det vi står för än vad de säljer våra och andra bra produkter. Genom att finnas där vill vi bli deras mest lönsamma produkter så att de väljer oss och de andra istället. Då skapas förändring till det bättre.

Varför är det så viktigt för er att finnas i Kina?
Vi vill vara en stor drivkraft (den största) för omställningen från animaliebaserade till växtbaserade livsmedel. Därför den är lika nödvändig som akut, det visar forskningen. Varje liter havredryck som konsumeras istället för komjölk är en vinst för klimatet. Komjölkskonsumtionen ökar i Kina och vi vill kunna erbjuda befolkningen på 1,4 miljarder en uppgradering till havredryck. Dessa 1,4 miljarder individer är helt avgörande för att få till en global omställning. Alltså den vi vill driva.

Kan Oatly tänka sig att stå upp för demokrati på samma sätt som ni gör för miljön?
Vi anser att mänskliga rättigheter är fundamentala för en hållbar framtid, precis som många av FN:s hållbarhetsmål beskriver. Vi är en matproducent som gör havrebaserade produkter med hållbarhets och hälsofokus. Vi är frispråkiga och högljudda i ämnen som vi kan mycket om – som hållbarhet och hälsa – och tror att vår viktigaste roll som företag är att inspirera människor över hela världen att vara delaktiga i en positiv samhällsförändring genom att välja produkter som är bättre för både individ och planet. Det är där vi har valt att lägga vår fokus för det är där vi tror att vi har en möjlighet att påverka andra.

Kommentarer

 • Hej! Det ni inte klargör ovan är ju att era ägare såklart tar del av ert resultat, dvs. All vinst ni gör får ju även de del av. Vilket innebär att om man köper era produkter så bidrar man ändå till miljöförstöring eftersom China Resources tillverkar både kött och kolkraft i betydligt större mängd än vad vi gör i Norden. Skulle vara intressant att se hur mkt ni säljer i China i förhållande till Skandinavien och om den chinesiska delen faktiskt väger över den miljöförstöring som China Resources åsamkar vår värld varje dag. Jag har svårt att tro det.
  Märta
 • Hej Märta,

  tack för din input!

  För att svara på din första fråga, så går vi inte med vinst och eftersom vi växer som vi gör återinvesteras allt in i bolaget. Vi är inte jättestora på den kinesiska marknaden, men i takt med globaliseringen så kommer vi öppna fler havrefabriker på andra platser i världen för att kunna göra skillnad på riktigt.

  Som vi är inne på i våra frågor & svar ovan, så kan vi inte påverka ett helt lands klimatpåverkan, men det vi vill är att få fler att fundera över hur de äter och bli nyfikna på att pröva växtbaserat. Litet steg kan tyckas, men att få många att göra små förändringar, skapar stor förändring - och blir en stor vinst för klimatet!

  Hoppas detta gav lite mening.

  Ha en fortsatt fin dag och allt gott,
  Åsa
 • Det är ett märkligt resonemang (som Märta gör ovan) att ett företag skulle anses belastat av ägarnas övriga aktiviteter. Det vi vill är ju just att stora kapitalägare ska satsa sina pengar på "bra" saker, tex miljövänliga produkter. Om China Resources gör det så är det svårt att argumentera för att det gör världen sämre.

  Om China Resources investerade samma summa i tex olja, så vore det givetvis totalt sätt sämre.

  Den dag en storägare vill påverka Oatly till att på något vis bete sig sämre, så blir det ju en helt annan fråga.

  John

  (Jag har ingen koppling till Oatly mer än att jag dricker havremjölk. Och jag har mycket lite till övers för kinesiska statens många övergrepp.)
  John
 • Hej John, tack för din input!

  Allt gott!
  Mårten
 • Ja det jag tänker är väl mest att jag inte vill att mina pengar ska gå till kinesiska staten. Men som sagt kan ni inte heller dumpa era ägare. Men däremot kanske bara sälja marknadsandelar till relativt demokratiska länder i fortsättningen? Idk. Jag tycker inte ni har ansvar för vad era ägare investerar i i övrigt, men däremot kanske att inte säljs till de som begår direkta övergrepp.
  Linnéa
 • Hej Linnéa, tack för feedback och förslag. De som sålde sina andelar till de belgiska och kinesiska investeringsföretagen ville se till att vi fick en bra möjlighet att växa utanför Sverige och där ledningen kunde fortsätta att agera oberoende. Så har det blivit. Om de nuvarande ägarna väljer att sälja sina andelar så blir det i slutändan de som bestämmer vem de säljer till, men förhoppningsvis rådfrågar de oss först.

  Ha det fint!
  Mårten
 • Halloj!

  Vad tar ni för ställning till den nuvarande situationen i Hong Kong? Påverkas era möjligheter till offentliga ställningstaganden om sånt som rör kinesiska staten av China Resources delägarskap?
  Christoffer
 • Hej Christoffer! Kort svar: Nej vi påverkas inte av ägarskapet då vi aldrig har kommenterat saker som inte rör hållbarhet och hälsa.

  Längre svar: Utanför ämnen som rör hållbarhet och hälsa så kommenterar vi inte den politiska situationen i något land. Det är främst två anledningar till detta. Den första är att som hållbarhetsföretag har vi massor av kunniga människor inom både hälso- och miljöområdet, något som gör att vi vet vad vi pratar om när vi talar om hållbarhet. Däremot har vi inte så många allmänpolitiska experter och tycker det är bättre att låta organisationer som har experter på, som i det här fallet, Kina och Hong kong kommentera situationen där.

  Den andra anledningen handlar om fokus. Vi vill skapa en verklig förändring inom den industri vi verkar. Vi vill förändra hur produktionen av livsmedel går till och vi vill förändra hur konsumtionen av dem sker, och vi vill göra det globalt. Vi anser att det är absolut nödvändigt att hela världen går bort från en miljöförstörande kosthållning som till störst del är baserad på produkter från djur, till en mer miljövänlig kosthållning som är baserad på produkter från växtriket. För oss är planetens välmående det absolut viktigaste och det är för planeten vi tar ställning, engagerar oss och kommenterar.

  Med det inte sagt att vi inte bryr oss om andra saker i världen, det är bara det att om alla ska kommentera allt alltid så kommer det bli som att scrolla igenom en Twitter diskussion - massor av kul kommentarer som inte leder till något konstruktivt alls. Vi har därför valt att kommentera inom de områden vi kan, för då har vi faktiskt chansen att göra en verklig skillnad för världen.

  Hoppas det var svar på din fråga, ha det fint!

  Hälsar
  Mårten
  Mårten
 • Med den prioritetsordning som råder hos er tycker jag det låter vettigt och jag kan helt och hållet ställa mig bakom den målsättningen. Hoppas verkligen att det kommer ge önskade resultat 😀

  Tack för ett utförligt svar och ha en fin sommar!

  Vänliga hälsningar
  Christoffer

  Christoffer
 • Tack Christoffer, hoppas du också får en fin sommar!

  Hälsar
  Mårten
  Mårten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.