Till senaste kommentaren

Vilket drivmedel används till era transporter?

Hej!

Jag undrar vilket drivmedel ni använder i era transporter?

Mvh Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Vi drömmer om den dag vi kan lägga vår första beställning på eldriven vägtransport för tungt gods. Snacka om halleluja-moment! (Förutsatt att elen då kommer från förnybara källor förstås.) Tills dess strävar vi efter fossilfria transporter och redan idag körs mycket på biodiesel. Detta är dock en utmaning då vi i många fall inte har direkt kontroll över detta. I dialog med våra transportörer har vi bett om input till hur vi kan förbättra vårt klimatavtryck med deras hjälp. De flesta förslag handlar om att lägga mer gods på tåg (så kallade intermodala lösningar), vilket vi kommer fortsätta att undersöka.

  Kanske kan det vara intressant att nämna att i en total översyn av vår klimatpåverkan, av hela företaget, är transporterna en liten del av vår påverkan. Det innebär inte att vi inte prioriterar detta området. Vi optimerar alltid de transportmetoder vi använder, men generellt sett har transporterna en låg klimatpåverkan jämfört med andra delar i en produkts livscykel - till skillnad från vad många tror. Den transport som faktiskt har störst klimatpåverkan är den man gör till mataffären för att köpa produkten.

  Förnybara bränslen är ett spännande område där det händer mycket, dels tekniskt med nya innovationer, men också när det gäller lagstiftning och styrning. Det är inte alltid lätt att veta vad som är mest hållbart. Just nu diskuteras till exempel klimatnyttan med biobränslen flitigt i forskarvärlden, näringslivet och bland politiker. Nya regelverk har instiftats, både på svensk nivå (krav på inblandning av biobränslen i vanlig diesel) och på europeisk nivå (förslag på klassning av råvaror till biobränslen som ska gälla från 2020). Vi följer utvecklingen och vill såklart vara med och driva efterfrågan på hållbara transporter i vår roll som upphandlare.

  Ett långt svar på en kort fråga. Hoppas du orkade läsa ända till slutet.

  Havre bra,
  Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.